Bedre kondisjon


Hva skal du med god kondisjon?
Kondisjonstrening bedrer kroppens utholdenhet, altså evnen til å holde på med en aktivitet over lengre tid, fra flere minutter til flere timer. 
God kondisjon trenger du når du skal gå, løpe, sykle, gå på ski, svømme eller gjøre andre aktiviteter der du bruker store muskelgrupper over lengre tid. God kondisjon forenkler aktiviteter som å gå opp en trapp eller en motbakke, gå en fjelltur, sykle til jobben eller leke med barna.

Kondisjonstrening har også en rekke positive helsegevinster. Det reduserer risiko for livsstilssykdommer som diabetes, hjertesykdom, hjerneslag og ulike kreftformer. Kondisjonstrening er også viktig dersom du ønsker å gå ned i vekt, og har endog positive gevinster for hjernen. Ikke minst får du mer overskudd av å drive med kondisjonstrening!

Hvordan bedrer du kondisjonen?
En stor fordel med kondisjonstrening, er at det finnes så mange ulike treningsformer som kan benyttes. 


  • Du kan gå eller løpe, ute eller på tredemølle
  • Du kan sykle -  utendørs, på ergometersykkel eller på spinningsykkel.
  • Du kan bruke elipse eller roapparat. 
  • Du kan gå på ski, med staver eller på truger
  • Du kan gå på gruppetimer som Total.
Skal du få bedre kondisjon må du enkelt sagt trene ofte nok, lenge nok hver gang og med passe intensitet. 

Hvor ofte?
Er du i dårlig eller moderat form, så holder det med to ganger per uke for å oppnå bedre kondisjon. Har du allerede trent en stund, så bør du forsøke å få til 3 treningsøkter hver uke for å få videre fremgang. Merk at du gjerne kan variere mellom ulike typer trening; f.eks kan du hver uke gå en gang på spinning, trene en gang på tredemølle eller elipse, og trene en gang utendørs. 

Hvor lenge hver gang?
Hver treningsøkt må være minst 25 minutter med kondisjonstrening. Vel så viktig som varigheten er det hva du faktisk gjør i den tiden du holder på, altså hvor hardt du trener. 

Hvor hardt?
Det aller viktigst for å få fremgang er at du trener med riktig intensitet. 

Det viser seg at litt mer intensiv trening, som f.eksintervalltrening, gir raskere fremgang enn mer moderat 
trening. Det er gjort mye forskning på dette; der man lar to ulike grupper trene 2 eller 3 ganger i uken i f.eks 8 uker. Den ene gruppen driver intervalltrening, og den andre gruppen driver med moderat trening med jevn intensitet. Det viser seg da at gruppen som har drevet intervalltrening får bedre fremgang enn de som trener med jevnt og moderat, men uten at intervallgruppen har brukt noe mer tid på treningen. 

Har du begrenset med tid til å trene, er det derfor lurt å få til litt intervalltrening. Enkelt sagt; har du f.eks 30 minutter til kondisjonstrening, så kan du få svært godt utbytte eller svært dårlig utbytte, avhengig av hvordan du bruker tiden. 

På Gnist bruker vi en intensitetsskala, som sier noe om hvordan treningen skal kjennes ut mens du holder på. Enkelt sagt må du deler av treningen jobbe så du blir andpusten. Altså i grønn eller gul sone. Det handler ikke om å ta seg helt ut, men om å utfordre kroppen nok til at den blir i bedre form. Kjenner du deler av treningen at du må puste med munnen for å få inn nok luft, og at du ikke klarer å snakke i hele setninger? Da er du på rett spor!

Det er naturligvis ikke mulig å si noe om hva slags fart eller motstand du skal bruke, det kommer jo an på hvor god form du er i. Ser du at du ønsker en oppskrift som gir deg enda mer igjen for treningstiden, så vil jeg anbefale en Kom i form pakke eller noen timer med Personlig Trener. Da går vi gjennom treningen i praksis, slik at du etterpå kan trene helt riktig også på egenhånd.