De som lykkes med treningen over tid har ofte et langsiktig perspektiv. Det betyr at de ser på treningen som et prosjekt de skal prioritere i måneder og år fremover. Det er med andre ord ikke en kur, et skippertak eller et nyttårsforsett som avsluttes i februar.
Hvordan tenker du på treningen? Er det noe du skal gjennomføre de neste ukene? Det neste året? Eller de neste 5 årene?
Hvordan tenker du på treningen? Er det noe du skal gjennomføre de neste ukene? Det neste året? Eller de neste 5 årene?
Fordelen med et langsiktig perspektiv er at man kan bygge sten for sten. De første par ukene kan brukes til å komme i gang, f.eks med to overkommelige treningsøkter hver uke. Når den rutinen er godt etablert, kan man øke til 3 ganger. Begynner man etterhvert å gå litt lei, så er det bare å innføre litt variasjon med noen nye treningsformer. Over tid får man et godt utvalg av treningsformer som man kan variere mellom.
Prosjektet blir mye mer overkommelig når man ikke har altfor stort hastverk med å komme i mål. Klarer du å trene 2 ganger i uken så er det en suksess dersom målet ditt var to ganger. Var målet tre ganger, kan imidlertid to ganger oppleves som at du har mislykkes med å nå målet ditt. Og da daler motivasjonen.
Med et langsiktig perspektiv kan du også ha ambisiøse og "hårete" mål. Du kan naturligvis ikke gå fra utrent til topptrent eller fra overvektig til slank på noen få uker. Men med et perspektiv på måneder og år er alt mulig!
Når treningen er et langsiktig prosjekt, er det heller ingen krise om du får et opphold på en uke eller to, grunnet sykdom eller andre naturlige hindringer. Da vet du at så lenge du kommer i gang igjen, så er du fortsatt på vei mot det langsiktige målet ditt.
Det er imidlertid viktig å kombinere de langsiktige målene med mer kortsiktige mål som gjør at du legger et passelig tidspress på deg selv. Om det første målet ditt er mange måneder inn i fremtiden, er det lett å utsette det å komme i gang. Hvordan du lager gode kortsiktige mål skal vi se på neste uke :-)