mandag 7. mars 2011

Sett deg gode mål og du vil lykkes!

Å sette seg gode mål er en ferdighet på linje med å gjøre en styrkeøvelse eller kjøre bil. Det er også en ferdighet som benyttes av dem som lykkes virkelig godt med treningen.
Fordi svært mange ikke vet hvordan de setter seg gode mål (de har bare aldri lært seg det), så er det dessverre relativt mange som ikke får de resultatene de ønsker. Dermed forsvinner motivasjonen, og de slutter å trene.

Denne uken skal du få noen tips til hvordan du setter deg gode mål, og til og med et skjema der du kan fylle inn målene dine :-) Nå i starten av mars er et fint tidspunkt for å sette seg noen mål for hva du vil oppnå frem til sommeren, altså de neste 3-4 månedene.

Gunnar er flink til å sette seg gode mål!
Basert på målingene Gunnar gjorde da han startet, så har vi satt helt konkrete mål for både form (kondisjon) og vekt, fettprosent og midjemål. Når vi gjør nye målinger underveis, så vurderer vi hvordan Gunnar ligger an i forhold til målene sine. Hyggelig nok så har han så langt ligger foran målenestort sett hele veien! Målet var å gå ned 20 kilo innen november 2011, men Gunnar har allerede gått ned 18 kilo, og ligger dermed nesten 9 måneder foran skjema. Det samme gjelder for kondisjonen.

Målsetningene til Gunnar har en stor verdi for han. Han har ikke valgt målene sine bare for at de skal se fine ut på papiret, men fordi det at han når målene vil gi han et bedre liv! Som han selv sier "Dette handler jo faktisk om livet mitt. Om hvordan jeg skal ha det i dagene, ukene og årene som kommer"

For eksempel ønsker Gunnar å bedre kondisjonen for å kunne gå turer i marka, for å unngå helseplager, redusere høyt blodtrykk og rett og slett ha en kropp og en form som gir muligheter og ikke begrensninger. Gunnar har altså tatt et valg om at han i fremtiden ønsker å være ute i marka, å være fornøyd med kroppen sin og å kunne bruke livet til akkurat det han ønsker. Uten å ha vondt eller måtte bekymre seg for sykdommer.
Han har samtidig valgt at han IKKE ønsker en tilværelse der han starter dagen med å svelge unna en haug med piller, der han blir andpusten av å hente posten og ikke har ork til stort annet enn å sitte på sofaen og være sliten.

Man kan sammenligne form med det å spare penger; Det har først en verdi hvis man kan bruke pengene (eller formen) til noe som er verdifullt for en selv.

Sett dine egne gode mål!
Her kan du se et eksempel på hvordan en vanlig målsetning som "bedre form" kan gjøres om til en SMART målsetning: Veien til et SMART mål
Et smart mål vil gi en boost i motivasjonen, og øke sjansen betydelig for at du får gjennomført treningen og for at du når målene dine!

Når du har kikket litt på eksempelet, så kan du laste ned målskjemaet og fylle inn dine egne mål. Du finner dette her: Mine viktigste treningsmål (skriv ut skjemaet og fyll ut for hånd)

Synes du det er vanskelig å sette gode mål? Det er bare fordi du ikke har lært det enda! Legg inn kommentarer og spørsmål under bloggen, så hjelper jeg jeg gjerne med noen tips :-)

5 kommentarer:

  1. Hei Andreas,

    Spennende og gode innlegg på bloggen som jeg leser med stor interesse. Kan du skrive noe også om bruk av puls som måling? Opplever selv at jeg går langt på relativt høy puls (snitt 164 over en times skitur f.eks.) og ligger ofte i beltet 80-90% av maks, selv over lang tid. Tenker på om dette er riktig/sunt evt farlig for hjertet? Tror min makspuls ligger en del over 220-alder, som skal være 180. Min ligger nok på 185-190. Hvilepuls er på rundt 58 og jeg trener relativt mye (5-7 timer per uke) i en blanding av styrke, intervall og kondisjon.

    MVH
    Sidsel

    SvarSlett
  2. Hei Sidsel, og takk for gode spørsmål!

    Puls er verdifullt å bruke som måling, såfremt man kjenner sin makspuls. 220 minus alder duger ikke i så måte - makspulsen må måles for å finne ut hva som er riktig.
    Når du er i god form (som du er!) så kan du fint ligge i området 80-90 % over lengre tid. Det er ikke farlig eller usunt, tvert imot. Med den type trening styrker du hjertet, og oppnår over tid betydelig bedre helse. Så, vil heller si at det er farlig å IKKE gjøre det.
    Når det er sagt så er det et poeng at du ikke skal trene helt maksimalt, og det får du til ved å kjenne etter underveis. Enkelt sagt; Du trenger ikke trene så hardt at kroppen tvinger deg til å stoppe. Er du på ski, så skal du f.eks klare å fortsette over bakketoppen (ikke dette om som Bjørgen i målområdet i går ;-)). Igjen så er det ikke farlig å ta seg helt ut, men det er heller ikke nødvendig for å få optimalt utbytte :-)

    Var dette svar på det du lurte på?

    Andreas

    SvarSlett