Til tross for det enorme fokuset på trening, sunnhet og helse i media, og til tross for at alle vet at de burde trene, så er sannheten at svært mange sliter med å få til treningen.
Under ser du noen av de vanligste hindringene folk møter på,
og noen gode tips til hvordan du forserer disse hindringene.
Trenger du litt hjelp til å komme deg gjennom noen av disse hindringene, så kan en av våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.
"Jeg har IKKE TID til treningen"
Mange ønsker seg en magisk metode for å utvide antall timer i døgnet. Noe slikt finnes dessverre ikke. Du har den tiden du har til rådighet hver uke. Helt nøyaktig har du 336 halvtimer.
Å få resultater av treningen krever at du setter av minst 2-3 timer hver uke. I tillegg kommer tiden du bruker på transport, dusjing osv. Den tiden du skal sette av til trening, må du ta bort fra tid til andre gjøremål. Det er altså et spørsmål om prioriteringer.
Sett deg ned med din timebok, og se hvor du kan rydde tid til treningen. Er det mest realistisk på morgenen, midt på dagen, på vei hjem fra jobb eller på kvelden?
Å komme seg på trening hver uke betyr dessverre at du av og til må prioritere treningen foran andre gjøremål. Jo mer annet du har å gjøre, jo høyere opp på prioriteringslisten må treningen. Om du bestemmer deg for at du rett og slett MÅ trene regelmessig (uansett årsak), så øker sjansen for at du klarer det.
Er du presset på tid, så kan det også vært lurt å vurdere kortere treningsøkter. Det er utrolig hvor bra du kan få trent på bare en halvtime. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for gjennomgang av et tidseffektivt program.
"Jeg har VONDT i......., så jeg kan ikke trene"
Om du har vondt et sted i kroppen, så er det faktisk enda viktigere å trene. Enten du har ryggplager, vondt i skulderen, i kneet eller i hoften, så er treningen en viktig del av det å bli bedre. Det er imidlertid avgjørende at du trener riktig.
I tillegg kan du naturligvis trene resten av kroppen, selv om du har vondt et sted. Det finnes ALLTID noe du kan trene, men treningsopplegget må kanskje justeres eller tilpasses litt.
Våre fysioterapeuter er eksperter på dette. På Gnist kan du også få kyndig behandling for det som plager deg. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om hvordan vi kan hjelpe deg med behandling eller tilpasning av treningsopplegg.
"Jeg klarer ikke forsere dørstokkmila / mangler MOTIVASJON"
Det enkleste er å bare bestemme seg, og så hoppe i det! Fokuser på å komme deg på trening første gangen. Allerede neste gang vil det gå mye lettere å forsere dørstokkmila!
En annen måte å forsere dørstokkmila er naturligvis om du kan unngå å møte på den. Mange lykkes godt med å f.eks trene på vei hjem fra jobb. Det er lettere å svinge innom treningssenteret på veien, enn å komme seg ut igjen når du først har kommet hjem.
Har du gjentatte problemer med å motivere deg for trening, så er det på tide å drive litt selvransakelse. Du må rett og slett finne ut hva du vil ha ut av treningen, og hvorfor det er viktig DEG å få trent. Å sette noen nye og motiverende mål kan være det som skal til. For mange fungerer det også å skape litt ekstra forpliktelse - enten det er avtaler med en Personlig Trener, å avtale med en venn eller å konkurrere med en kollega om hvem som trener flest ganger den neste måneden.
Våre fysioterapeuter kan gjerne hjelpe deg med å øke egen motivasjon. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.
"Jeg ORKER IKKE trene i dag"
Det er naturlig å av og til være sliten. De fleste erfarer at når de drar på trening likevel, så får de faktisk mer overskudd etterpå. Et godt prinsipp er at du bestemmer deg for å alltid gjøre et forsøk. Du kan alltids prøve 10 minutter!
Ofte vil du oppleve at treningen går bedre enn forventet. Og at du får mer overskudd etterpå. Andre ganger merker du etter 10 minutter at det ikke er noe å gi. Da kan du gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen, vel vitende om at du har gjort et forsøk. Du har også opprettholdt vanen med å dra på trening regelmessig.
Om du generelt mangler ork og overskudd, så kan det være lurt å se litt på tilværelsen din totalt sett. Har du for mange aktiviteter som tapper deg for energi, og for få aktiviteter som lader opp batteriene?
"Jeg har IKKE LYST til å trene i dag"
Manglende lyst kan skyldes at du driver med trening som ikke passer for deg. Et nytt treningsprogram, eller å prøve en annen type trening, kan være det som skal til. Variasjon er også viktig for mange.
At du føler du får noe ut av treningen, at du får merkbare og synlige resultater, vil også gjøre det morsommere å trene. Kanskje er det en ide å få litt mer hjelp til å gå gjennom treningsopplegget ditt, slik at du er sikker på at du får de resultatene du ønsker.
For noen typer trening kan det også være nødvendig at du sier til deg selv; "Dette er ikke det morsomste jeg vet, og jeg har ikke så veldig lyst til å trene i dag. Men, jeg gjør det likevel!". Så lenge treningen gir deg et utbytte, så kan du simpelthen bestemme deg for å gjøre det selv om du ikke alltid har så lyst. Du gjør jo mange andre ting selv om du ikke alltid har lyst.(hvor ofte har du f.eks lyst til å vaske huset eller skifte dekk på bilen...?")
Trenger du hjelp til å gjøre treningen hakket med lystbetont, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette.
"Jeg får ikke trent fordi jeg er så mye UTE OG REISER"
Det går an å trene stort sett uansett hvor i verden du befinner deg. Mange hoteller har i dag fine treningsrom, og de fleste steder går det an å jogge eller gå en rask tur utendørs.
Er du ute og reiser i feriesammenheng, så har du kanskje t.o.m mer tid til å trene enn ellers. Da handler det mest om at du må bestemme deg for at du ikke tar ferie fra treningen, selv om det er ferie fra jobb og andre gjøremål. Treningen er en den av din livsstil, som du fortsetter med selv om det er ferie. Er det for varmt til å trene, så tren tidlig på morgenen eller i skumringen på kvelden. Ta med nok vann, så er det ikke farlig å svette litt ekstra!
Er du ute og reiser i jobbsammenheng så kan det være en utfordring å legge inn trening i et allerede tettpakket program. Da kan det være et alternativ å stå opp en halvtime før for en morgenøkt, eller å prøve å lure inn en økt mellom dagens program og middagen. Du vil merke at det gir deg mer overskudd til resten av aktivitetene på reisen. Det finnes mange eksempler på toppolitikere og næringslivsledere som får til å trene selv med stappfulle program på reise. Men, du må ville det nok!
Trenger du et ferieprogram, som du kan gjøre på hotellrom eller hvor enn du befinner deg, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for en gjennomgang av reiseprogram!
"Jeg synes ikke treningen FUNGERER / jeg får ikke resultater"
Hvis du faktisk kommer deg på trening regelmessig, men likevel ikke får resultatene du ønsker, så bør du rett og slett få litt hjelp til å justere treningsprogrammet ditt.
Det er en hel del du må gjøre riktig for å få resultater - du må drive riktig type trening, gjenta det ofte nok (men ikke for ofte), gjøre riktige øvelser og utføre dem korrekt, og trene med riktig belastning (passe tungt).
Har du ikke lest og lært mye om trening, eller har du begrenset treningserfaring, så er det naturlig at du trenger litt mer hjelp av en fagperson for å sikre at du trener riktig. Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette.