onsdag 12. desember 2012

Høstgnisten 2012 - endelige resultater!


Vi gratulerer alle som klarte å gjennomføre HøstGnisten! Det viktigste er seieren ved å nå et mål, og vissheten om alle de gode gevinstene man får med regelmessig trening.

Følgende er de heldige vinnere av premiene:

3 TIMER PERSONLIG TRENER 
GRETE RYNNING SEIP

GARMIN PULSKLOKKE
ÅSE EBERT

GNISTBAG og DRIKKEFLASKE
ELISABETH PRYDZ
BJØRG KOLAAS HAUGE
MORTEN GUNNENG
KIRSTEN LØHRE
ESPEN BJERKE
ROY GRANBERG
THERESE SÆVIK
ROBERT PARSONS
SUSANN KOGSTAD PLASSEN
LISE SIVERTS


Under ser du de endelige resultatene i HøstGnisten!

Takk til alle som har deltatt, og gratulerer til alle som har nådd målet om minst 20 treninger!

Trykk på bildet for større versjon.



tirsdag 11. desember 2012

Hva får våre mest aktive medlemmer ut av å trene regelmessig?

I forbindelse med høstens treningskampanje HøstGnisten stilte vi deltagerne spørsmålet; Hva får du ut av treningen? Hva er det som motiverer deg til å trene regelmessig?

Noen av gevinstene som gikk igjen.
De med størst skrift var det flest som skrev.
Det er tydeligvis mye forskjellig som motiverer. Naturlig nok, da folk har ulike mål og ulike grunner til å trene. En fellesnevner er at noe av det viktigste er de umiddelbare gevinstene ved en gjennomført treningsøkt; Den gode følelsen, velværet, gleden og tilfredsheten med å få trent. Viktig for mange er også den effekten det å være i ålreit form har på hverdagen - med mer overskudd til familie, venner, jobb og fritidsinteresser, samt mindre vondt i rygg, hofter eller knær.

"Overskudd til livet, til barnebarn, til svigermor, til å sprenge nye grenser, til å kjenne egne grenser, til glede og takknemlighet"
"Trening er som å pusse tenna - jeg føler meg vel når jeg gjennomfører og uvel når jeg ikke gjennomfører"
"Det fins nesten ikke en ting trening ikke er godt for. Bedre helse, bedre humør,takler stress letter og mere energi. Føler meg generelt bedre og mer opplagt!"
"Jeg merker tydelig at jeg får overskudd både fysisk og mentalt. Jeg orker ALT mye bedre. Der og da opplever jeg en liten lykkefølelse og at kroppen er rettere og lettere når jeg rusler hjem"

Under kan du se noe av det som flere skrev.

Hva får du ut av å trene regelmessig?

  • Personlig tilfredshet, fornøyd med meg selv
  • Større overskudd, orker mer
  • God hverdagsform
  • Velvære, føler meg bedre
  • Bedre humør
  • God samvittighet etter å ha trent
  • Deilig å kjenne at kroppen fungerer, at jeg er sliten
  • Gjør at jeg takler utfordringer i jobben eller hverdagen bedre
  • Føler meg sterkere og bedre
  • Holder meg frisk, bla. fra forkjølelse, leddsykdom, knær, rygg osv. 
  • Jeg blir slankere, klærne blir løsere, jeg kan kjøpe mindre klærne
  • Kan få løst problemer og tenkt gjennom ting mens jeg trener. Tenker klarere. 
  • Et ekstra spenningsmoment i hverdagen - tilfredsheten ved å sette nye rekorder i treningen. 
  • Kan spise mer, kose meg mer med mat
  • Holder unna forfallet som kommer etterhvert som jeg blir eldre. 
  • Bedre form så jeg får større gleder av fjellturer eller idrett.

Hva sier du til deg selv for å komme deg på trening/Hva gjør du for å få til å trene jevnlig?

  • Vurderer ikke om jeg har lyst. Jeg bare drar på trening.
  • Melder meg på gruppetimer, for ekstra forpliktelse. 
  • Setter av faste dager og tider - gode treningsrutiner, setter det på timeplanen.
  • Planlegger en hel ukes trening av gangen
  • Når det er fristende å droppe treningen sier jeg til meg selv at dette klarer du, og det er dumt å sluntre unna og få dårlig samvittighet resten av dagen.
  • Minner meg på at det er viktig at jeg prioriterer tid til å ta vare på meg selv

fredag 5. oktober 2012

Klarer du å trene 15 ganger før påske?


Da bør du bli med på Vintergnisten - vinterens treningskampanje på Gnist.

Vintergnisten starter mandag 4.februar. Det betyr at du må trene ca. 2 ganger i uken i de 7 ukene frem til påske.

Det er enkelt å delta!




  1. Du melder deg på ved å fylle ut skjemaet under. Du kan melde deg på i hele februar, men jo før jo bedre! Alle besøk etter 4.februar blir med. 
  2. Du trekker nøkkelen i resepsjonen på Gnist hver gang du trener. 
  3. Alle typer trening på Gnist teller. Ett besøk teller som en trening.
  4. Du får en ukentlig motivasjonsmail der du får vite hvordan du ligger an. Du får også noen motivasjonstips og treningstips. 
  5. Klarer du 15 ganger før jul er du med i trekningen av flotte premier! Disse annonseres litt senere. 

Fill out my online form.

torsdag 13. september 2012

Styrketrening gjør at du "tåler" mer sukker!

Du har sikkert hørt at det ikke er bra å spise for mye sukker?

Inntak av sukker gir svingende blodsukker, noe som medfører svingende energinivå. Blodsukker som svinger er innimellom lavt, og da er man slapp og sliten. Noen blir også litt utålmodige og grinete...Svingende blodsukker gir også høye insulinnivåer (insulin er det hormonet som gjør at sukker transporteres fra blodet og inn i kroppens celler). Høye insulinnivåer reduserer fettforbrenningen, da insulin også lagrer fett. I tillegg kan forhøyede insulinnivåer over tid føre til insulinresistens, hvilket innebærer at insulinet fungerer dårligere. Dette igjen kan over tid utvikle seg til diabetes, og øke risikoen for hjerte-kar sykdom.

Du skjønner tegninga; Det er viktig å ha kontroll på blodsukkeret. Dette er ett av hovedargumentene for lavkarbo, som det har vært mye fokus på de siste tiden. Ved et lavkarbokosthold forsøker man å få kontroll på blodsukkeret og insulinet ved å spise lite karbohydrater, og velge karbohydrater av den langsomme typen (langsomme karbohydrater gir en langsom stigning av blodsukkeret).

Det som dessverre sjelden nevnes, er at regelmessig og riktig trening også regulerer blodsukkeret. Å innta sukker eller andre raske karbohydrater har nemlig ikke samme effekt på kroppen dersom man trener.

Den viktigste treningsformen i denne sammenhengen er styrketrening! Dette skyldes at du ved riktig styrketrening trener alle kroppens største muskelgrupper, du forbrenner primært sukker mens du holder på og du opprettholder eller øker muskelmassen. Forutsetningen er at du bruker øvelser og vekter der du kjenner at du må ta i, at musklene blir litt "sure" og at du sliter litt for å klare de repetisjonene du skal.

Det er også positivt for blodsukkerkontrollen med mer intensiv kondisjonstrening, der du kjenner at du puster tungt og peser ihvertfall deler av treningsøkten. Løping, sykling, rask gange i motbakke, spinning, saltimer og den slags.

Trening regulerer blodsukkeret på følgende måter:

  1. Du tømmer kroppens egne lagre av karbohydrater, som i hovedsak finnes i kroppens muskler (i form av glykogen). Når kroppens lagre av karbohydrater ikke er fulle, så vil karbohydrater og sukker du spiser gå til å fylle opp disse lagrene, fremfor å lagres som fett. Dersom du imidlertid sitter på rompa og spiser sukker og mye karbohydrater, så er det kroppens "karbotank" full, og kroppen må lagre det et annet sted. I form av fett. Du kan tenke på det som at regelmessig trening lager et SLUK i muskulaturen, der sukker og andre raske karbohydrater kan "renne ut".
  2. Det produseres hormoner ved intensiv trening som gjør at kroppen blir bedre på å ta opp sukker og på å bruke insulinet. Kroppen tåler sukkeret bedre. Tar du deg en treningsøkt før du spiser sukker, så har det altså ikke samme skadelige effekten på kroppen. Tar du deg en treningsøkt ETTER du har spist sukker, så brukes sukkeret som energi til treningen fremfor å lagres som fett. 
  3. Regelmessig STYRKEtrening øker muskelmassen, eller opprettholder den ettersom du blir eldre, og gjør at du beholder evnen til å bruke opp sukker og andre karbohydrater du spiser. 
Ettersom diabetes betegnes som en epidemi, som flere og flere rammes av, så er det gode grunner til å prioritere styrketreningen. Som alltid med treningens gevinster er det regelmessig trening som må til. De positive effektene på blodsukkeret varer kun i noen dager etter en treningsøkt, så må du gjenta treningen for å holde på effekten. 2-3 ganger med styrketrening HVER uke må til!

PS. Effekten blir selvfølgelig aller best når du kombinerer trening med et blodsukkervennlig kosthold. I mine øyne er imidlertid et liv helt uten sukker et fattig liv, og da kan det være greit å vite at du tåler sukkeret mye bedre når du trener!

torsdag 6. september 2012

Progresjon - nøkkelen til resultater!


Ønsker du å få fremgang av treningen? 
Da er det avgjørende at du systematisk gir kroppen litt nye utfordringer.

Merk at disse tipsene primært gjelder for egentrening. Deltar du på gruppetimer (sykkel og sal), så vil instruktøren bidra til at du stadig utfordrer deg selv videre. Les mer om dette her: Gruppetrening på Gnist

Om du fortsetter å trene på nøyaktig den samme måten i uke etter uke, så blir etterhvert kroppen svært vant til denne treningen. Den har tilpasset seg så den klarer den treningen du holder på med. Om du da ønsker å fortsette fremgangen, så er du nødt til å gi kroppen litt nye utfordringer.

Merk at om du trenger hjelp til å gjennomføre noen av tipsene under, så kan du fylle ut kontaktskjemaet nederst. Da kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi best kan hjelpe deg.

Kondisjonstrening
Kondisjonstrening er aktiviteter som tredemølle, ergometersykkel, elipse og romaskin. Eller løping, sykling, ski eller gange i motbakker utendørs. 

1. Sørg for at du har et godt kondisjonsprogram på nøkkelen. Har du ikke dette, bør du avtale tid med en av våre fysioterapeuter for å få lagt inn et program. Den beste bruken av tiden din på kondisjonsapparater er en eller annen form for intervalltrening. Det betyr rett og slett at du veksler mellom å jobbe hardere og roligere, på en systematisk måte. Et slikt program kan vi legge inn på nøkkelen, slik at den regulerer motstanden underveis. Da har du en fast løype (eller flere) å forholde deg til. Du kan se et eksempel på et intervallprogram her: Ta formen til nye høyder med intervalltrening

2. Jobb opp mot en samlet varighet på 30 minutter. Er du nybegynner i treningens verden, eller ikke har trent på lenge, så kan det være nok å starte med kun 15-20 minutter kondisjonstrening. Etterhvert bør du imidlertid øke varigheten til ca. 30 minutter, for å få en tilstrekkelig dose med kondisjonstrening. Merk at dette kan deles opp i f.eks 2 x 15 minutter, eller det kan fordeles på flere ulike kondisjonsapparater.

3. Jobb med å systematisk øke farten/stigningen eller motstanden. 
Når du har et program som varer ca. 30 minutter (eller mer), så gir du kroppen nye utfordringer ved å gradvis:
  • Øke motstanden på SYKKELEN eller ELIPSEN
  • Øke farten og/eller stigningen på TREDEMØLLEN
Du kan gjøre dette på en helt systematisk og regelmessig måte. F.eks som følger; Hver gang du har klart å gjennomføre det programmet du gjør nå 4 treninger etter hverandre, så¨prøver du å øke med ett nivå. Du øker motstanden på elipsen eller sykkelen med ett nivå, farten på tredemøllen med 0,1-0,2 km/t eller stigningen med 0,5 %. 

Merk at vi på Gnist også kan legge inn en slik progresjon automatisk på nøkkelen. Ta kontakt dersom du ønsker at vi skal gjøre dette. 

Er du nybegynner så vil du kunne øke regelmessig på denne måten i ganske lang tid. Merk at forutsetningen er at du klarer å trene regelmessig. Om du ikke gjør det, så kan du jo ikke forvente fremgang. Les mer om dette her: Regelmessighet - nøkkelen til resultater

Du kan naturligvis ikke øke på denne måten inn i evig tid. Når du etterhvert føler at du ikke lenger klarer å øke, så kan du 1) få hjelp av en av våre fysioterapeuter til å lage deg et mer avansert program, som vil ta formen enda et steg videre eller 2) si deg fornøyd med å holde den formen du har jobbet deg opp til ved å trene riktig og regelmessig i lang tid. 


Styrketrening
Styrketrening er trening på apparater eller med løse vekter, ball, matteøvelser osv. 
For å vite når du skal øke utfordringen i styrketreningen bør du følge noe som kalles 2+ PRINSIPPET. 

Gjør følgende lille test f.eks hver 4.gang du trener:
La oss si at du i programmet ditt skal løfte 2 ganger 12 repetisjoner i en bestemt øvelse. Når du skal teste deg, så løfter du 12 repetisjoner i første runde. Du tar så den pausen du skal, før du tar du SÅ MANGE REPETISJONER DU KAN i den siste runden. Merk at det er repetisjoner med GOD teknikk, det er ikke lov å jukse!

Klarer du flere enn 2 repetisjoner for mye eller mer (altså 14 eller flere)? Da øker du vektene ett nivå neste trening. Det vil naturligvis gjøre at øvelsen blir tyngre og litt mer "ubehagelig", men vil du ha fremgang så må det til!

Klarer du akkurat 12 (med et nødskrik!)? Da fortsetter du med samme vekten et par ganger til.

Klarer du færre enn 12? Da fortsetter du med samme vekten frem til du klarer flere enn 12. Da kan du øke vektene. 

Det er èn viktig forutsetning for at du skal klare å øke vektene; Du må trene styrkeprogrammet ditt minst 2 ganger i uken. To doser per uke er nødvendig for å få fremgang. Trener du sjeldnere enn det, så kan du ikke forvente fremgang i styrketreningen. Les mer om dette her: Regelmessighet - nøkkelen til resultater

Hva med øvelser der jeg ikke bruker vekter?
Det samme prinsippet om gradvis økende utfordring gjelder uansett. Også øvelser på matte, ball, BOSU eller med slynger kan gjøres mer utfordrende på ulike måter. Spør en fysioterapeut på Gnist om du lurer på hvordan. 

Fortsetter dette inn i himmelen?
Naturligvis vil du ikke kunne øke på denne måten i evig tid. Når du har trent 2-3 ganger i uka i 6-12 måneder, og systematisk gitt deg selv nye utfordringer ved å følge prinsippet over, så er det på tide å gjøre større endringer på programmet dersom du vil fortsette fremgangen. Det kan være nye øvelser, et program der du trener litt ulike programmer på ulike økter el.l
Ta gjerne kontakt med en av fysioterapeutene på Gnist om du allerede har trent regelmessig en god stund og ønsker litt hjelp til å ta treningen enda et steg videre!

Fill out my online form.

tirsdag 21. august 2012

Velkommen til en spennende høst på Gnist!

Håper du har hatt en flott sommer!

Les mer om høstens nyheter på Gnist her: Gnist høsten 2012

Les om hvordan det går med utbyggingen og de nye lokalene her: Gnisthuset 2012

Og få gode tips til høsttreningen under!

En god start på høsttreningen!

Fikk du til å trene slik du ønsket i sommer?
For de fleste jeg snakker med i disse dager ble ikke sommertreningen helt som de hadde sett for seg. Av ulike årsaker. Det er lite å hente på å ergre seg over dette nå, men noter gjerne ned hva som gjorde at du ikke fikk det til, slik at du kan ta med deg erfaringen og lykkes bedre neste sommer.

Har du hatt helt eller delvis pause i sommer, så har nok formen dalt noe. Det viktige er å ikke la den fortsette å dale. Kom i gang med høsttreningen med en gang!
Legg samtidig en god plan for å få til riktig og regelmessig trening utover høsten, så kommer formen seg fort igjen.

Det aller viktigste utover høsten er at du får til å TRENE REGELMESSIG. Det vil si minst 2, men aller helst 3 ganger i uken. Hver uke. Er du usikker på hvorfor det er så viktig å trene regelmessig? Les mer om dette her: Derfor må du trene regelmessig!
Bestem deg her og nå for at du SKAL trene 2 eller 3 ganger i uken frem til jul. UANSETT. Disse øktene bør være jevnt fordelt gjennom uken. Altså ikke mandag og tirsdag, men f.eks mandag og torsdag, tirsdag og fredag eller onsdag og helgen (ved mål om 2 ganger i uken)

Regelmessigheten er faktisk det aller aller viktigste! Klarer du å motivere deg til å dra på trening 2-3 ganger HVER ENESTE UKE, så er det vanskeligste allerede i boks.

Har du tidligere fått til å trene regelmessig men uten å få resultater, eller er du usikker på hva du skal gjøre når du først er på trening? Ta kontakt med en fysioterapeut på Gnist eller still et spørsmål her i bloggen, så hjelper vi deg med dette!

For å lykkes med å trene regelmessig kan det være lurt å;

1. Finne faste dager for treningen. Jeg er sterk tilhenger av faste dager - det gjør at du ikke hver eneste uke må lure på når og om du skal dra på trening. Du vet at tirsdag kl. 7 er treningstid, ferdig med det!

Har du en livssituasjon der det ikke er mulig med faste dager? Prøv likevel. Da har du en fast ramme å forholde deg til. Juster så planen hver eneste uke, f.eks hver søndag kveld. Ser du at du den kommende uken ikke kan komme deg på trening til fast tid, så sett umiddelbart inn en ny tid i timeboken din.

2. Ha en backupplan. I en travel hverdag er det urealistisk at du alltid skal få trent akkurat som planlagt. Men gjør det til en regel at du ALLTID skal trene noe. Det kan være å trene noe annet som tar kortere tid, å trene et annet sted (eks på et hotell eller på hytta), å trene litt hjemme, å trene halvparten så lenge men litt hardere eller å trene på et annet tidspunkt (f.eks tidlig på morgenen eller på vei til eller fra jobb). En minimumstreningsøkt når du egentlig ikke har tid trenger ikke ta lenger enn 20 minutter, og kan gjøres uansett hvor du befinner deg. Det klarer du alltids, selv i de travleste perioder!

Bestem deg for at det ikke er noe alternativ å droppe en treningsøkt! Du kan alltid få til noe!

3. Finne ut hvordan du kan "snakke deg selv på trening". 
Det vil alltid være andre ting som kan være mer fristende enn en treningsøkt akkurat nå. Da må du ha noe å si til deg selv, et slags selvmotiverende utsagn, som gjør at du likevel kommer deg på trening. Folk som lykkes med treningen gjør dette automatisk.

I bunn og grunn handler dette om at du vet hvorfor du skal bruke tid på trening - hvorfor det er viktig for deg å sette av denne tiden hver uke. Det handler også om å ha en motrespons til alle dårlige unnskyldninger. Og ikke minst er det viktig at du har skjønt hvorfor det er så viktig å trene regelmessig, både for kroppen og for hodet (kort sagt; det er helt avgjørende både for å få alle de kroppslige gevinstene OG for å opprettholde motivasjonen!)


Høres dette ut som hardt arbeid? Vel, det er det. Ihvertfall i starten. 

Men når du merker at du får det til og du begynner å innkassere alle de positive gevinstene, så er det virkelig verdt det. Etterhvert som både kroppen og hodet begynner å venne seg til regelmessig trening, så blir det også lettere å fortsette. 
Når du om noen måneder sitter der med mer overskudd, bedre form, bedre helse, et lysere sinn og en kropp du trives så mye bedre med, så lover jeg at du ikke vil angre på at du prioriterte treningen! Jeg har ihvertfall ikke truffet noen som har angret!


tirsdag 3. juli 2012

Jeg har trent jevnlig i noen uker - hva gjør jeg nå?


Du har nå vært medlem av Gnist i noen uker. 

Hvordan har treningen på Gnist fungert for deg så langt?

Basert på erfaringene du har gjort deg, kan du legge en plan for hvordan du skal lykkes med treningen også de neste ukene. 


1. Har du kommet inn i gode TRENINGSRUTINER?

Å trene regelmessig er en absolutt forutsetning for å få noe ut av treningen. Det er jo kun hver gang du kommer deg på trening at du oppnår noen av gevinstene du er ute etter. 

Hvor mange ganger i uken satte du deg som mål å trene da du startet? Og hvor mange ganger i uken har du klart å gjennomføre? Er du fornøyd med det du har fått trent så langt?

Forhåpentligvis har du ført en egen oversikt, slik at du vet hvor mange ganger du har trent, og om du har klart treningsmålet ditt. Om ikke kan du se antall besøk på Gnist her: Treningsstatistikk Gnist (logg inn og trykk på "Träningsstatistik")

Om du ikke har fått til å trene så regelmessig som du ønsket, hva er årsakene til dette? Vanlige årsaker er mangel på tid......at du fikk vondt et sted, at det var vanskelig å komme seg over dørstokkmila, manglende overskudd til treningen at du synes treningen var kjedelig, at du har vært mye ute og reist eller at du ikke har fått de resultatene du håpet på. 

Her finner du noen tips til hvordan du kan forsere disse hindringene i fremtiden: Vanlige årsaker til å ikke få trent


De som lykkes med regelmessig trening bruker også noen smarte strategier for å få til dette. Ta en kikk på disse tipsene: 4 tips for en god start på treningen!

2. Merker du RESULTATER av treningen?
Du har nå holdt på lenge nok til at du bør begynne å merke resultatene. Naturligvis forutsatt at du har fått til å trene regelmessig. 
På samme måte som du ikke kan forvente å bli frisk av en medisin du ikke tar regelmessig, så kan du ikke forvente at du får særlig med resultater av trening som du ikke utfører minst 2 ganger i uken. 

Se tilbake på målene du satte deg da du startet. 
Hva var det som gjorde at du startet å trene? Hva håpet du å få ut av det? 
Føler du at du er nærmere å oppnå det du ønsker? Bedre form? Mer overskudd? Lavere vekt?

Klarer du mer på treningen enn du gjorde i starten? Løper du fortere? Klarer du mer motstand på sykkelen eller elipsen? Og løfter du tyngre vekter?

Merker du at treningen gir deg mer overskudd i timene etter at du har trent? Gjør en treningsøkt noe positivt med energinivået og humøret ditt?

Får du den gode følelsen etter å ha vært på trening? Blir du fornøyd hver gang du har gjennomført?

Har det skjedd noen nedgang på vekten, dersom det var målet ditt?

Skal du opprettholde motivasjonen, så er det helt avgjørende at du føler at du får det du ønsker ut av treningen. Uansett hva målet ditt er. 

Har du trent minst 2 ganger i uken, men ikke merket resultater av treningen, så bør du nå få litt hjelp til å justere treningsopplegget ditt. Har det ikke fungert så langt, så vil det heller ikke fungere ved at du fortsetter å gjøre mer av akkurat det samme. 

Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg gjerne for å fortelle litt om hvordan vi kan hjelpe deg videre. 

3. Trenger du litt VARIASJON eller noen nye UTFORDRINGER?
Jeg håper du har forsøkt å gi deg selv litt nye utfordringer siden du startet. Har du forsøkt å øke vektene litt? Å øke farten eller motbakken på tredemøllen? Eller å øke motstanden på sykkelen eller elipsen?

At du systematisk gir kroppen litt nye utfordringer er helt nødvendig for å få resultater. Les mer om dette her: Progresjon - nøkkelen til resultater!

Kanskje kjenner du behovet for litt mer variasjon i treningen? 
Har du prøvd noen gruppetimer? Om ikke kan det være på tide nå. Les mer om dette her: Gruppetrening på Gnist

Om ikke lenge kan det også være på tide med et nytt egentreningsprogram. Når du har fulgt det samme programmet og trent regelmessig i ca. 3 måneder, så bør du vurdere å få noen justeringer på programmet. Det kan være alt fra å endre litt på antallet runder og repetisjoner til å bytte ut noen øvelser. 

Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette. 


Fill out my online form.

Jeg har trent noen ganger - hva nå?

Når du har trent noen ganger, er det lurt å stoppe opp og gjøre en liten evaluering. 
Å lykkes med regelmessig trening er ofte en gradvis prosess. Klarer du å dra nytte av erfaringene du gjør deg underveis, øker sjansen for at du får til treningen på sikt.


1. Har du fått til å trene slik du ønsket?

Har du trent så mange ganger per uke som du ønsket i oppstarten?

Hvis ja; hva er det du har gjort for å få det til? Er det noe du har gjort for å få til å trene regelmessig, og som du ser du bør fortsette med. Eksempler kan være å planlegge treningen, trene til faste tider, trene sammen med noen, minne deg selv på hvorfor du skal prioritere trening osv.

Hvis nei; Hva er det som har kommet i din vei? Og hva kan du gjøre for å unngå å bli hindret av det samme i tiden fremover? Eksempel på noen vanlige hindringer, og forslag til løsninger, ser du her: Vanlige årsaker til å ikke få trent

Har du fulgt tipsene du fikk da du startet? Har du satt deg konkrete mål, skrevet ned hva du vil ha ut av treningen, planlagt treningstidene og ført en oversikt over hva du får trent? Om ikke, sjekk her: 4 tips for en god start på treningen!

Om du skal få noe ut av treningen, er det helt avgjørende at du får til å trene regelmessig. Har du ikke klart dette i starten, så er det her du bør rette fokuset nå. 

Hvordan skal du klare å trene regelmessig de kommende ukene?

Trenger du hjelp til å lage en god og motiverende plan for treningen, så kan en av våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. En liten motivasjonsprat, noen nye målsetninger eller litt mer hjelp og oppfølging kan være det som skal til.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

2. Merker du noen fremgang eller forbedring?
Dersom du har fått til å trene regelmessig, føler du at det går rette veien? Får du det du ønsker ut av treningen?
  • Om du ønsker å bli i bedre form; merker du at du klarer noe mer på treningen enn du gjorde i starten?
  • Om du ønsker mer overskudd, merker du noe til økt overskudd i timene etter en treningsøkt?
  • Om du er på jakt etter den gode følelsen etter treningen, oppnår du den når du har vært og trent?
  • Om målet er vektreduksjon, har det skjedd noen nedgang på vekten?
  • Om det viktigste er tilfredsheten med å få til å trene, sørger du for å kjenne på den gode følelsen av å få det til?
Skal du opprettholde motivasjonen, så er det helt avgjørende at du føler at du får det du ønsker ut av treningen. Uansett hva målet ditt er. 

Om du ikke merker dette så langt, så bør du rette fokuset mot hva du faktisk gjør når du er og trener. Trener du riktig i forhold til å oppnå det du ønsker? 

Noen smarte justeringer i treningsopplegget kan være alt som skal til for å gi deg enda bedre utbytte av tiden du bruker på trening. En av våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med dette.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

3. Er det på tide med noen nye utfordringer?
Om du har fått til å trene regelmessig de første ukene, så bør du vurdere noen nye utfordringer for å ta formen et steg videre. Gjør du nøyaktig det samme på treningen i mange uker, så blir kroppen vant til treningen. Da slutter den å tilpasse seg med å bli i bedre form.

Det viktigste for å fortsette den positive utviklingen er å følge et grunnleggende treningsprinsipp: Prinsippet om progresjon! Les mer om dette her: Progresjon - nøkkelen til resultater!

Også lit ny variasjon i treningen kan hjelpe deg et steg videre. Dette kan være at du varierer mellom trening ute og inne, eller at du driver både med egentrening og gruppetrening. Er du nysgjerrig på å prøve gruppetrening kan du lese mer om dette her:  Gruppetrening på Gnist

4. Trenger du litt mer kyndig hjelp?
De fleste som forsøker å trene regelmessig har nytte av litt ekstra hjelp, særlig i starten.

Våre fysioterapeuter er eksperter på å hjelpe folk å lykkes med treningen. Litt mer oppfølging kan gi deg høyere motivasjon, og gjøre at du får enda mer ut av treningen. De som investerer litt ekstra i starten angrer aldri på dette - det gjør at de får mer ut av treningen i lang tid fremover.

Det finnes mange måter vi kan hjelpe deg på. Alt fra en enkelt oppfølgingstime for å justere litt på programmet, til en plan for jevnlige møter med en Personlig Trener. Eller vår Ned i vekt Pakke dersom du er ute etter å gå ned i vekt. Det samme opplegget passer ikke for alle. En prat med en av våre fysioterapeuter hjelper deg å finne ut hva du trenger.
Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

Fill out my online form.

Få maks ut av Gnistnøkkelen!

Her finner du en oppskrift på hvordan du bruker nøkkelen for å sjekke inn, gjennomføre trening, og sjekke ut.
Under hver del finner du også noen vanlige spørsmål om bruken av nøkkelen.

Trenger du litt hjelp med nøkkelen, så kan du kontakt din veileder eller komme og spørre når det er fysioterapeut tilstede. Du finner kontaktinfo her: Ansatte Gnist, og oversikt over fysioterapeut tilstede her: Fysioterapeut tilstede i apparatsalen


1. Når du kommer på trening: Sjekk inn og velg riktig program

EKSPERTEN: Her sjekker
du inn, ser ditt program, og
sjekker ut.

  1. Sett nøkkelen i Eksperten (trykkskjermen).
  2. Trykk "Sjekk inn – start trening" 
  3. Velg programmet du skal gjøre: Trykk på teksten med programmets navn, så programmet blir markert i lyseblått. Trykk deretter "Bekreft"
          • Om du kun har ett treningsprogram på nøkkelen, så blir du automatisk sjekket inn til dette.
          • NB! Pass på at du trykker "Bekreft" og ikke "Planlagt økt". Om du trykker planlagt økt sjekkes du inn til det programmet som systemet foreslo for deg, og dette er ikke alltid det programmet du skal gjøre akkurat i dag.  


Feilmeldinger og spørsmål innsjekking

  • Hva hvis jeg ved en feiltakelse sjekker inn til feil program?
    • Om du sjekker inn til feil program, og prøver å sjekke ut igjen, så får du følgende feilmelding: ”Forsiktig. Ingen øvelsesdata å laste inn. Kan ikke fullføre operasjonen”. Systemet tillater ikke at du sjekker ut igjen før du har fått registrert noe på nøkkelen. Gjør en av følgende:
      • Spør en fysioterapeut om hjelp, så kan han/hun sjekke deg ut på en av våre PC`er. Du kan så sjekke inn på nytt. 
      • Sett nøkkelen i et av apparatene som er på det programmet du har sjekket inn til. Gjennomfør èn runde på et styrkeapparat eller 2 minutter på et kondisjonsapparat. Gå så tilbake til Eksperten og trykk "Sjekk ut". Du har nå fått registrert noe på nøkkelen, og får derfor lov å sjekke ut. Sjekk deretter inn til riktig program, og start treningen på vanlig måte. 

  • Hvorfor står det ”Sjekk ut” når jeg kommer for å starte treningen
    • Du har ikke fått sjekket ut riktig etter forrige treningsøkt. Forsøk å trykke på sjekk ut, og sjekk deretter inn på nytt til dagens trening. Dersom du ikke får til å sjekke ut, kontakt en fysioterapeut eller resepsjonen. 

2. Når du trener: Bruk nøkkelen på apparatene


På kondisjonsapparater (sykkel, tredemølle, synkro, vario)
  1. Sett nøkkelen i nøkkelleseren. 
  2. Apparatet kjører automatisk gjennom det programmet som ligger på nøkkelen. 
    1. Du kan overstyre programmet ved å selv justere motstand/fart/stigning underveis. Merk at dette ikke endrer selve programmet. 
  3. Når du er ferdig, ta ut nøkkelen og gå videre i treningen.
    1. Om du sjekket inn til et program med KUN kondisjonstrening, gå til Eksperten og Sjekk ut. Dersom du skal trene et annet program i tillegg, f.eks styrketrening, så sjekker du inn til dette programmet, og trener videre. 
Feilmeldinger og spørsmål kondisjonsapparater
  • Hva hvis jeg vil endre selve programmet?
    • Ta kontakt med din veileder eller kom og tren når du er fysioterapeut tilstede i salen (se oversikt her!). Da får du hjelp til å justere programmet.
  • Jeg får feilmeldingen "Equipment not included" når jeg setter nøkkelen i apparatet
    • Du har ikke fått sjekket inn riktig, eller har sjekket inn til feil program. Gå til Eksperten, og trykk på sjekk inn. Dersom allerede er sjekket inn (det står sjekk ut i øvre høyre hjørne), så trykk på dagens trening. Da ser du hvilket program du er sjekket inn til. Om du er sjekket inn feil, se under feilmeldinger innsjekking lenger opp.
    • Apparatet er allerede registrert som gjennomført. Dersom du ikke fikk sjekket ut riktig sist du var og trente, så kan det være at apparatet allerede er registrert som gjennomført. Gå tilbake til Eksperten, og sjekk ut. Sjekk deretter inn igjen til dagens trening. 
  • Jeg får feilmeldingen "TGS key empty" når jeg setter nøkkelen i apparatet.
    • Du har ikke fått sjekket inn. Gå tilbake til Eksperten og sjekk inn til riktig program.
  • Kan jeg bruke et kondisjonsapparat som ikke er i programmet mitt?
    • Ja! Bare sett nøkkelen i apparatet. Vent noen sekunder, til apparatet er ferdig med å "protestere" på at det ikke er med i programmet ditt. Trykk så på "quickstart" og still motstand/fart/varighet selv. Hold på så lenge du vil. Det du gjør blir registrert på nøkkelen. Om du ønsker dette apparatet som en del av programmet ditt, ta kontakt med en veileder. 

På styrkeapparater
Nøkkelleseren på styrkeapparatene
gir deg informasjon om hva du skal
gjøre på apparatet. 
  1. Sett nøkkelen i nøkkelleseren. 
  2. Du får opp informasjon om hvor mange repetisjoner du skal gjøre, og hvilken vekt du skal bruke
  3. Utfør øvelsen. Nøkkelleseren teller repetisjoner for deg, og piper når du er ferdig med første runde.
  4. Et grønt lys som gradvis forsvinner viser deg hvor lang pause du skal ha. Når det grønne lyset er helt borte, gjør neste runde.
  5. Når du er ferdig med siste runde i øvelsen, vent med å ta ut nøkkelen til du ser et nøkkelsymbol på nøkkelleseren. Da er også siste runde lagret.
  6. Gå videre til neste øvelse.
Feilmeldinger og spørsmål styrkeapparater
  • Kan jeg endre vektene selv på styrkeapparatene? 
    • Ja. Dersom du velger en annen vekt enn det som står i programmet ditt, så kan du trykke + eller – på nøkkelleseren. Nøkkelen lagrer den vekten som står på nøkkelleseren. Merk at dette ikke vil endre selve programmet, men det vil bli registrert at du gjorde programmet litt annerledes akkurat i dag. 
  • Kan jeg legge til eller ta bort øvelser eller gjøre andre endringer i selve treningsprogrammet? 
    • Nei, for å legge til, ta bort eller endre øvelser må du ta kontakt med en fysioterapeut. Spør gjerne en av fysioterapeutene med blå trøye (se oppslag over når de er tilstede). Disse er der kun for å hjelpe til med denne type ting.
  • Jeg får feilmeldingen "Equipment not included" når jeg setter nøkkelen i apparatet
    • Du har ikke fått sjekket inn riktig, eller har sjekket inn til feil program. Gå til Eksperten, og trykk på sjekk inn. Dersom allerede er sjekket inn (det står sjekk ut i øvre høyre hjørne), så trykk på dagens trening. Da ser du hvilket program du er sjekket inn til. Om du er sjekket inn feil, se under feilmeldinger innsjekking lenger opp.
    • Apparatet er allerede registrert som gjennomført. Dersom du ikke fikk sjekket ut riktig sist du var og trente, så kan det være at apparatet allerede er registrert som gjennomført. Gå tilbake til Eksperten, og sjekk ut. Sjekk deretter inn igjen til dagens trening. 
  • Jeg får feilmeldingen "TGS key empty" når jeg setter nøkkelen i apparatet.
    • Du har ikke fått sjekket inn. Gå tilbake til Eksperten og sjekk inn til riktig program.
  •  Jeg får feilmeldingen "return the weight stack" på apparatet.
    • Nøkkelen er ikke klar. Vent noen sekunder, og start øvelsen på nytt. 
  • Hvorfor teller ikke nøkkelleseren repetisjoner selv om jeg gjør øvelsen riktig?
    • Dette kan skyldes at nøkkelen har lagret at du gjør øvelsene på en annen måte enn det du faktisk gjør. Ta kontakt med en veileder, så nullstiller vi dette i programmet ditt. Da vil nøkkelleseren telle riktig igjen neste gang.
  • Hva betyr det oransje lyset som beveger seg frem og tilbake på nøkkelleseren til styrkeapparatene? 
    • Det oransje lyset som beveger seg frem og tilbake er et forslag på hastigheten du skal gjøre øvelsen med. Se om du kan bremse langsomt på veien tilbake, slik at det grønne lyset følger det oransje. 

Når du er ferdig med treningen: Sjekk ut og registrer øvelser

  1. Gå til Eksperten, og trykk «Sjekk ut-slutt trening» 
    1. Dersom du får beskjed om at du ikke har utført alle øvelsene, så kan dette skyldes at du har øvelser i programmet der det ikke er nøkkelløser (frivekter, matteøvelser o.l)
      1. Trykk "Registrer øvelser"
      2. Trykk "Lagre alle"
      3. Trykk "Fortsette"
      4. Trykk evt "Bekreft"
  2. Se dine resultater på skjermen
    1. Du får en oversikt over når du har trent, og hvor stor del av programmet du har utført eller fått registrert. 
    2. Lek deg gjerne litt med de ulike knappene i resultatvinduet. De to viktigste er. 
      • Kaloriknappen gir deg en oversikt over hvor mange kalorier du bruker per trening, og hvor mange kalorier du totalt har brukt siden du startet. Du ser også hvor mange av treningene dine som er kondisjonstrening, hvor mange som er styrketrening og hvor mange som er gruppetimer eller annen trening. Kaloribruken sier noe om hvor mye arbeid du legger ned i treningen. 
      1. Styrkeknappen viser deg hvor mange kilo du totalt sett løfter på hver trening. Dette er summen av antall kilo og antall repetisjoner du bruker i øvelsene i styrkeprogrammet. Når du trener regelmessig og følger programmet ditt, vil du etterhvert bli sterkere slik at du kan løfte tyngre vekter. Da vil du få høyere søyler - et tydelig bevis på at du blir i bedre form. 
Feilmeldinger og spørsmål utsjekking og resultater
  • Hvorfor får jeg ikke 100 % fullført selv om jeg har gjort alt? 
    • Dette kan skyldes at det er noe du ikke har fått registrert riktig. Det kan være flere grunner til dette. 
      • Pass på at du venter litt med å ta ut nøkkelen etter at du er ferdig med en øvelse. Da rekker nøkkelen å lagre det du har gjort. Når du er ferdig, tell langsomt til 5 før du tar ut nøkkelen. 
      • Sjekk at nøkkelleseren teller repetisjoner når du gjør øvelsen. Hvis den ikke gjør dette, ta kontakt med en fysioterapeut for å få nullstilt øvelsen i programmet ditt. 
      • Pass på at du får registrert øvelser der du ikke bruker nøkkelen. Du gjør dette på Eksperten (trykkskjermen) når du sjekker ut fra trening (Trykk Sjekk ut - Registrer øvelser - lagre alle - bekreft"
    • Om du ikke finner ut av det, ta gjerne kontakt med en fysioterapeut så kan vi sjekke hva du ikke får registrert, og vise deg hvordan du gjør det. Send evt en e-post til din veileder. Du finner kontakt info her: Ansatte Gnist
  • Hvordan registrerer jeg øvelser der jeg ikke bruker nøkkelen på selve på øvelsen? (matte, slynge, håndvekter, ball, BOSU osv) 
    • Disse registrer du på Eksperten når du sjekker ut fra trening. 
      • Trykk "slutt trening – sjekk ut". Dersom du har øvelser du ikke har fått registrert, vil du få en beskjed om at du ikke har utført alle øvelsene. 
      • Trykk "Registrer øvelser". 
      • Trykk "Lagre alle". Alle øvelsene blir lagret som gjennomført slik som de ligger i programmet ditt. Eller 
      • Trykk på den grønne haken ved hver øvelse, og tast inn nøyaktig hva du har gjort på øvelsen i dag. 
      • Trykk "Fortsett" 
      • Trykk evt "Bekreft" 
  • Må jeg registrere alt jeg gjør helt nøyaktig? 
    • Det viktigste er naturligvis at du gjennomfører treningen! Så er det opp til deg selv hvor nøyaktig du er med registreringen. Det er mange fordeler med å ha en oversikt over hva du trener – det gjør det lettere å se hva du får til, og om du får de resultatene du ønsker. 

Bidra til et trivelig senter!

Våre trivselsregler er til for at vi skal holde senteret ryddig, rent og innbydende for alle som er og trener.

Vi er helt avhengige av din hjelp for å få til dette!

  1. Bruk alltid RENE INNESKO
    1. Dette betyr sko som aldri er brukt ute, eller som er vasket i vaskemaskin før innendørs bruk. Selv støv under skoene lager flekker i gulvene.
    2. Skift alltid til sko ETTER at du har gått inn på Gnist. Å "bare" gå fra parkeringen og inn er nok til at det dras inn møkk
  2. Ha alltid med eget HÅNDKLE, og bruk dette på apparater, benker og matter.
    1. Håndkleet skal brukes til å sitte/ligge på. Det hjelper ikke å ha det rundt halsen
    2. Det er ingen som liker å trene på et apparat eller en matte som er fullt av en annens svette
    3. Om du ser at apparatet tross håndklebruk er fullt av svette når du er ferdig med det, tørk av med spray og papir
    4. Bruk av håndkle gjør også at våre flotte apparater varer lengre
    5. Håndkle skal også brukes på gruppetimer, både i sykkelsal og gruppesal
  3. RYDD tilbake utstyr etter bruk
    1. Det er frustrende for andre medlemmer å lete etter utstyr fordi noen ikke har lagt det på plass.
    2. Rydd tilbake løst utstyr som baller, matter, balanseputer og trappetrinn
    3. Er du sterk, så ta vektskivene som henger på stanga når du er ferdig med den. Det er ikke sikkert nestemann eller neste kvinne klarer å ta av tunge skiver. 
    4. Vi som jobber på Gnist rydder så godt vi klarer innimellom, men har ikke kapasitet til å gå rundt og rydde etter alle medlemmene.







Gruppetrening på Gnist

Her finner du noen vanlige spørsmål og svar om gruppetreningen på Gnist!

Hvorfor bør jeg drive med gruppetrening?
Mange opplever at gruppetrening er morsomt, effektivt og motiverende. Med en instruktør til stede er det lettere å trene riktig og å motivere seg til å ta i. Med drivende musikk flyr tiden av gårde, og det å trene sammen med andre er morsomt og inspirerende. De som tar sjansen og prøver gruppetrening, selv med litt skepsis på forhånd, ender ofte opp med å fortsette med gruppetreningen.

Det kan føles litt "skummelt" den første gangen å trene sammen med andre, særlig om du ikke har gjort det før. Det kommer du imidlertid fort over, ogde fleste er tross alt mest opptatt med seg selv og med å få med seg det instruktøren sier.

Det er mange fordeler med gruppetrening, men om det er noe for deg finner du først ut når du hopper i det og gjør et forsøk. Tross alt er det ingenting å tape!

Bør jeg være i GOD FORM for å delta på gruppetrening?
Nei! Tvert i mot vil du raskt bli i bedre form av å gå på gruppetreninger. Alle gruppetimer kan tilpasses til folk i vidt ulik form. Med en instruktør til stede er det også lettere å trene riktig og få godt utbytte enn når du bare trener på egenhånd.

Første gang du går på en ny gruppetime kan du gjerne si fra til instruktøren at du ikke har vært med før. Da kan instruktøren gi deg noen ekstra tips underveis, dersom det skulle vise seg at du trenger det.

Hva hvis jeg har VONDTER eller helseplager?
Du kan likevel delta på de fleste typer gruppetimer, men på enkelte timer bør du kanskje få noen tilpasninger av instruktøren. Spør gjerne en av fysioterapeutene på Gnist dersom du er i tvil om du kan gå på bestemte timer. Våre fysioterapeuter er eksperter på å tilpasse treningen til vondter og helseplager.

HVILKE gruppetimer bør jeg gå på?
Ved Gnist har vi gruppetimer i to ulike saler.
Sykkelen kan stilles inn så den passer
til deg. Og du stiller selv motstand på
sykkelen underveis. 

I sykkelsalen har vi sykkeltimer (spinning). Dette er skånsom og effektiv kondisjonstrening. Kan du tråkke rundt på en sykkel, så kan du delta på en sykkeltime.
En instruktør sitter foran og tar deltagerne gjennom en løype, der man deler av timen jobber rolig, og andre deler av timen jobber hardere. Alle deltagerne stiller selv motstanden på sin egen sykkel. Det betyr at en som er helt utrent og en som er topptrent kan delta på den samme timen.

I gruppesalen har vi ulike typer timer, som inneholder kondisjonstrening og/eller styrketrening. Det er en utfordring å beskrive innholdet i en saltime på en måte som gjør det mulig å skjønne hvordan det oppleves. Først når du hopper i det og prøver så skjønner du hvordan timen er, og finner ut om det er noe for deg.

Du kan lese noen beskrivelser av saltimene våre her: GRUPPETIMER (se under timeplanen)

Timer som inneholder et hjertesymbol på timeplanen inneholder kondisjonstrening.
Timer som inneholder en figur av en vekt inneholder styrketrening.

NÅR foregår gruppetimene?
Gruppetimene følger en fast timeplan, som gjelder for ett semester av gangen. Du trenger ikke delta på en fast time hver uke, men kan delta på det som passer deg fra uke til uke.

Du finner timeplanen her: TIMEPLAN GRUPPETRENING

HVOR foregår gruppetreningen på Gnist?
Gruppetreningen foregår i 2.etasje. Spør i resepsjonen dersom du er i tvil om hvor gruppesalene befinner seg.

Hvordan MELDER JEG MEG PÅ en gruppetime?
Det er to alternativer for påmelding til en time.

Du trykker rett og slett på "Booke" på den timen du vil
delta på!
  1. Du kan melde deg på på forhånd på vår nettside www.gnistrende.no. Ved å melde deg på via vår onlinebooking er du helt sikker på at du har plass på timen når du kommer for å delta. Onlinebookingen finner du her: ONLINEBOOKING GNIST. Regler for hvor tidlig du kan melde deg på, og når du evt må melde deg av igjen dersom du ikke skal delta likevel, finner du ved å trykke på bookingsinformasjon.
  2. Du kan møte opp på senteret 10-15 minutter før timen starter, for å melde deg på timen på trykkskjermen i resepsjonen. Ved å trekke nøkkelen foran nøkkelleseren får du opp en oversikt over dagens timer. Så trykker du rett og slett på den timen du vil delta på.
Hva gjør jeg når jeg KOMMER PÅ SENTERET FOR Å DELTA på en time jeg har meldt meg på?
Du trekker rett og slett nøkkelen din foran nøkkelleseren ved trykkskjermen. Når du er forhåndspåmeldt får du da ut en billett til timen. Denne tar du med og gir til instruktøren.


Vanlige årsaker til å ikke få trent


Til tross for det enorme fokuset på trening, sunnhet og helse i media, og til tross for at alle vet at de burde trene, så er sannheten at svært mange sliter med å få til treningen.

Under ser du noen av de vanligste hindringene folk møter på, 
og noen gode tips til hvordan du forserer disse hindringene.

Trenger du litt hjelp til å komme deg gjennom noen av disse hindringene, så kan en av våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.

"Jeg har IKKE TID til treningen"

Mange ønsker seg en magisk metode for å utvide antall timer i døgnet. Noe slikt finnes dessverre ikke. Du har den tiden du har til rådighet hver uke. Helt nøyaktig har du 336 halvtimer.

Å få resultater av treningen krever at du setter av minst 2-3 timer hver uke. I tillegg kommer tiden du bruker på transport, dusjing osv. Den tiden du skal sette av til trening, må du ta bort fra tid til andre gjøremål. Det er altså et spørsmål om prioriteringer. 
Sett deg ned med din timebok, og se hvor du kan rydde tid til treningen. Er det mest realistisk på morgenen, midt på dagen, på vei hjem fra jobb eller på kvelden?
Å komme seg på trening hver uke betyr dessverre at du av og til må prioritere treningen foran andre gjøremål. Jo mer annet du har å gjøre, jo høyere opp på prioriteringslisten må treningen. Om du bestemmer deg for at du rett og slett MÅ trene regelmessig (uansett årsak), så øker sjansen for at du klarer det.

Er du presset på tid, så kan det også vært lurt å vurdere kortere treningsøkter. Det er utrolig hvor bra du kan få trent på bare en halvtime. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for gjennomgang av et tidseffektivt program.

"Jeg har VONDT i......., så jeg kan ikke trene"

Om du har vondt et sted i kroppen, så er det faktisk enda viktigere å trene. Enten du har ryggplager, vondt i skulderen, i kneet eller i hoften, så er treningen en viktig del av det å bli bedre. Det er imidlertid avgjørende at du trener riktig. 
I tillegg kan du naturligvis trene resten av kroppen, selv om du har vondt et sted. Det finnes ALLTID noe du kan trene, men treningsopplegget må kanskje justeres eller tilpasses litt.

Våre fysioterapeuter er eksperter på dette. På Gnist kan du også få kyndig behandling for det som plager deg. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om hvordan vi kan hjelpe deg med behandling eller tilpasning av treningsopplegg. 

"Jeg klarer ikke forsere dørstokkmila / mangler MOTIVASJON"

Det enkleste er å bare bestemme seg, og så hoppe i det! Fokuser på å komme deg på trening første gangen. Allerede neste gang vil det gå mye lettere å forsere dørstokkmila!

En annen måte å forsere dørstokkmila er naturligvis om du kan unngå å møte på den. Mange lykkes godt med å f.eks trene på vei hjem fra jobb. Det er lettere å svinge innom treningssenteret på veien, enn å komme seg ut igjen når du først har kommet hjem.

Har du gjentatte problemer med å motivere deg for trening, så er det på tide å drive litt selvransakelse. Du må rett og slett finne ut hva du vil ha ut av treningen, og hvorfor det er viktig DEG å få trent. Å sette noen nye og motiverende mål kan være det som skal til. For mange fungerer det også å skape litt ekstra forpliktelse - enten det er avtaler med en Personlig Trener, å avtale med en venn eller å konkurrere med en kollega om hvem som trener flest ganger den neste måneden.

Våre fysioterapeuter kan gjerne hjelpe deg med å øke egen motivasjon. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.

"Jeg ORKER IKKE trene i dag"

Det er naturlig å av og til være sliten. De fleste erfarer at når de drar på trening likevel, så får de faktisk mer overskudd etterpå. Et godt prinsipp er at du bestemmer deg for å alltid gjøre et forsøk. Du kan alltids prøve 10 minutter! 

Ofte vil du oppleve at treningen går bedre enn forventet. Og at du får mer overskudd etterpå. Andre ganger merker du etter 10 minutter at det ikke er noe å gi. Da kan du gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen, vel vitende om at du har gjort et forsøk. Du har også opprettholdt vanen med å dra på trening regelmessig.

Om du generelt mangler ork og overskudd, så kan det være lurt å se litt på tilværelsen din totalt sett. Har du for mange aktiviteter som tapper deg for energi, og for få aktiviteter som lader opp batteriene?

"Jeg har IKKE LYST til å trene i dag"

Manglende lyst kan skyldes at du driver med trening som ikke passer for deg. Et nytt treningsprogram, eller å prøve en annen type trening, kan være det som skal til. Variasjon er også viktig for mange.

At du føler du får noe ut av treningen, at du får merkbare og synlige resultater, vil også gjøre det morsommere å trene. Kanskje er det en ide å få litt mer hjelp til å gå gjennom treningsopplegget ditt, slik at du er sikker på at du får de resultatene du ønsker.

For noen typer trening kan det også være nødvendig at du sier til deg selv; "Dette er ikke det morsomste jeg vet, og jeg har ikke så veldig lyst til å trene i dag. Men, jeg gjør det likevel!". Så lenge treningen gir deg et utbytte, så kan du simpelthen bestemme deg for å gjøre det selv om du ikke alltid har så lyst. Du gjør jo mange andre ting selv om du ikke alltid har lyst.(hvor ofte har du f.eks lyst til å vaske huset eller skifte dekk på bilen...?")

Trenger du hjelp til å gjøre treningen hakket med lystbetont, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette. 

"Jeg får ikke trent fordi jeg er så mye UTE OG REISER"

Det går an å trene stort sett uansett hvor i verden du befinner deg. Mange hoteller har i dag fine treningsrom, og de fleste steder går det an å jogge eller gå en rask tur utendørs.

Er du ute og reiser i feriesammenheng, så har du kanskje t.o.m mer tid til å trene enn ellers. Da handler det mest om at du må bestemme deg for at du ikke tar ferie fra treningen, selv om det er ferie fra jobb og andre gjøremål. Treningen er en den av din livsstil, som du fortsetter med selv om det er ferie. Er det for varmt til å trene, så tren tidlig på morgenen eller i skumringen på kvelden. Ta med nok vann, så er det ikke farlig å svette litt ekstra!

Er du ute og reiser i jobbsammenheng så kan det være en utfordring å legge inn trening i et allerede tettpakket program. Da kan det være et alternativ å stå opp en halvtime før for en morgenøkt, eller å prøve å lure inn en økt mellom dagens program og middagen. Du vil merke at det gir deg mer overskudd til resten av aktivitetene på reisen. Det finnes mange eksempler på toppolitikere og næringslivsledere som får til å trene selv med stappfulle program på reise. Men, du må ville det nok!

Trenger du et ferieprogram, som du kan gjøre på hotellrom eller hvor enn du befinner deg, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for en gjennomgang av reiseprogram!

"Jeg synes ikke treningen FUNGERER / jeg får ikke resultater"

Hvis du faktisk kommer deg på trening regelmessig, men likevel ikke får resultatene du ønsker, så bør du rett og slett få litt hjelp til å justere treningsprogrammet ditt.
Det er en hel del du må gjøre riktig for å få resultater - du må drive riktig type trening, gjenta det ofte nok (men ikke for ofte), gjøre riktige øvelser og utføre dem korrekt, og trene med riktig belastning (passe tungt).

Har du ikke lest og lært mye om trening, eller har du begrenset treningserfaring, så er det naturlig at du trenger litt mer hjelp av en fagperson for å sikre at du trener riktig. Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette.

Fill out my online form.

mandag 2. juli 2012

3.etasje er åpnet!

Etter iherdig flytting i helgen kunne vi med stor glede åpne 3.etasje mandag 2.juli kl. 06.30!

Vi har lagt ut mange bilder fra flyttingen på facebook, sjekk her: www.facebook.com/gnistrende

I tilfelle du ikke er på facebook, så ser du også noen bilder her i bloggen.

Torsdag 28.juni - 3.etasje er klar til å fylles med utstyr!
Vi fikk god hjelp av en lift.
Og vi tok i mot utstyret i vinduet i 3.etasje.
Både presisjon og styrke måtte til for å få tunge og
uhåndterlige apparater inn gjennom vinduet.
Etterhvert kom alt utstyret inn i 3.etasje.
Vi flyttet alt dit det skulle. Mange tunge løft!
Og så ble det sååå fint!
Luftig og oversiktlig!
Man kan løpe på tredemølla og se ut på den norske "sommeren"...

Nytt slyngeområde - innovativt utstyr!
Easyline - lett å bruke og god trening! På egenhånd og fra høsten av i gruppe.
Nye toaletter har vi også laget!

Mandag 06.30; Høytidelig åpning med klipping av snor!
Vi serverte sprudlevann og jordbær for å feire åpningen!