tirsdag 2. november 2010

Ned i vekt, mindre søtsug, mer overskudd og mettere enn noen gang!

PS. Ønsker du å lære mer om et smart kosthold a`la det som gir Gunnar så gode resultater? Meld deg på kostholdsforedrag i november, det er gratis for medlemmer ved Gnist. Les mer her: Spis deg slankere og friskere


Gode resultater fra dag 1!
Etter å ha lagt om kostholdet, og kommet i gang med treningen, går Gunnar ned i vekt i akkurat passe tempo. Fordi han er i gang med styrketreningen, vet vi at han øker eller opprettholder muskelmassen, og at det er fettet som forsvinner. Vi måler også fettprosenten jevnlig, for å være sikker på at han ikke mister muskelmasse. Ved å holde på muskelmasse holder han forbrenningen oppe (muskler er som lyspærer som står på hele døgnet, de bruker energi!), noe som gjør at han kan fortsette å gå ned i vekt i lang tid OG kan holde vekten av resten av livet!

Han opplever også at han har mer overskudd, og at søtsuget er borte. Som han selv sier; "Det er ikke lenger noe problem å begrense søtsakene, for behovet er forsvunnet". 

De første dagene Gunnar spiste etter menyen vi satte opp synes han det var FOR MYE mat å få i seg. Men slik er det når man spiser smart; da kan man faktisk både spise seg god og mett og gå ned i vekt samtidig!

Å spise riktig er helt avgjørende om man vil gå ned i vekt eller stramme opp. Det skyldes at man må gå tur (eller gjøre annen fysisk aktivitet) i nesten 20 timer for å forbrenne en kilo fett. Å redusere inntaket av kalorier slik at man går ned en kilo fett er faktisk mye lettere. Fokuserer man BÅDE på trening og sunn mat, så blir resultatene aller best!

Hva spiser han?
Gunnar gjorde en kartlegging av kostholdet, og basert på dette satte vi opp en dagsmeny. Det viste seg at Gunnar fikk i seg for mye skjult sukker, selv om han egentlig spiste relativt sunt. En del frokostblandinger inneholder f.eks mye mer sukker enn man skulle tro.
I tillegg spiste Gunnar altfor lite i første halvdel av dagen, og han spiste for sjelden. Dette ga han lite overskudd, i tillegg til at det var uunngåelig at han spiste mye om kvelden. Kroppen sørger for å få den næringen den trenger, og får den for lite fra starten av dagen, så tar den det igjen mot slutten.

Gunnars nye dagsmeny består av;

  • Frokost: Sukkerfattig kornblanding med frisk frukt eller friske bær, melk, ett hardkokt egg og noen nøtter. Dette gir god metthet, langvarig energi og en god start på dagen. 
  • Lunsj: Grove knekkebrød med magert pålegg som tunfisk, kylling el.l. Noe grønt oppå eller ved siden av. 
  • Mellom: Frukt og nøtter
  • Middag: Variert, men med rent kjøtt, fisk, kylling, masse grønnsaker, og begrenset med pasta, ris eller potet. 
  • Kvelds: Frukt eller bær, evt med vaniljekesam og noen nøtter. 
I menyen har vi også satt opp hvilke mengder som er passe for Gunnars kropp, og for at han skal gå ned i vekt. Dette er helt individuelt, og og avhenger av kjønn, muskelmasse, vekt, aktivitetsnivå og målsetning. 

Det er selvfølgelig ikke slik at Gunnar skal spise på nøyaktig denne måten resten av livet. I starten kan det likevel være nyttig med en helt konkret plan å følge. Vi gjør jevnlige målinger av Gunnars fremgang, og da snakker vi også om kostholdet. Slik kan vi gjøre nødvendige justeringer, få inn variasjon og finne et kosthold som Gunnar kan leve med på sikt.  Det er også viktig at kostholdet er praktisk for han å følge i hverdagen. 

Å spise sunt handler ikke bare om å vite hva som er sunt, men også om å klare å gjennomføre det sunne kostholdet i hverdagen, og over tid. Da er variasjon, god planlegging og gode kunnskaper viktig. Gjennom den jevnlige oppfølgingen sikrer vi at dette er ivaretatt. 

Hva gjør Gunnar riktig?
  • Først og fremst er Gunnar smart som får satt opp en dagsmeny. Da VET han at han spiser riktig. Etter å ha jobbet med dette i mange år, så vet jeg at svært mange som tror de spiser sunt, dessverre har misforstått noen ting som gjør at de ikke får resultatene de ønsker. 
  • Gunnar er også svært flink til å stille hvorfor-spørsmål. Fremfor å bare følge oppskriften, så ønsker han å forstå hvorfor det kostholdet vi har satt opp er sunt. Gunnar har dermed forstått sammenhengen mellom hva han spiser og hvor mett han blir, hvor mye overskudd han får, hvor mye søtsug han opplever og ikke minst hva som gir stabilt blodsukker. Dermed øker Gunnar sin motivasjon for å følge dette i hverdagen; rett og slett fordi han forstår konsekvensene av hva han velger å putte i munnen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar