Det er greit å vite at regelmessig trening over tid STYRKER immunforsvaret, og gjør deg mindre utsatt for sykdom.
Trener du eller ikke?
Ved å følge retningslinjene under sikrer du at du ikke forverrer eller forlenger sykdomsperioden, samtidig som du unngår at oppholdet fra treningen blir lengre enn nødvendig.
Vær imidlertid oppmerksom på når sykdom går fra å være en helt gyldig grunn til å droppe treningen, og til å bli en unnskyldning for å vente enda litt til med å komme i gang igjen.
Når kan du trene?
Tommelfingerregelen er at dersom du ikke har feber, og symptomene sitter over halsen, så er det OK å prøve en moderat treningsøkt. Kjenner du etter de ti første minuttene at kroppen ikke er klar for trening, så kan du alltids avbryte.
En moderat treningsøkt kan faktisk styrke immunforsvaret, i tillegg til å gjøre at du føler deg bedre og får litt mer overskudd.
Når kan du trene hardt igjen?
Du bør vente med å trene hardt til du er helt frisk og symptomfri, og gjerne til et par dager etter at sykdomssymptomene er forsvunnet. En hard treningsøkt kan nemlig redusere immunforsvaret, og gjøre deg mer utsatt for virus eller bakterier som ligger og "venter på å gå til angrep". I verste fall gjør en hard treningsøkt at du blir dårligere, eller at du går på en ny sykdomsrunde når du egentlig var på bedringens vei.
F.eks viser forskning at mer enn 90 minutter med intensiv kondisjonstrening gir økt mottakelighet for sykdom opptil 72 timer etter treningsøkten.
Når bør du IKKE trene?
Dersom du har influensa eller annen sykdom som medfører feber, du er veldig sliten, har muskelsmerter eller hovne lymfekjertler, så bør du ikke trene. Du kan alltid gå deg en rolig tur eller gjøre litt strekk og bøy, dersom det gjør at du føler deg bedre. Men all trening som er anstrengende bør du vente med til du har lettere symptomer.