
For lavt inntak kan handle om manglende vilje - du synes rett og slett ikke det er viktig nok med grønnsaker til at du gidder å bry deg med det. Det er jo en ærlig sak. Jeg vil imidlertid anbefale deg å revurdere standpunktet ditt. Med tanke på hvor mange fordeler det er med grønnsaker, så kan det være verdt det å spise mer. Les mer om det lenger ned.
For lavt inntak kan også skyldes at du ikke helt vet hvordan. Du kunne tenke deg å spise mer grønnsaker, men hvordan i all verden skal du lure det inn i ditt daglige kosthold? Hvordan skal du skape gode "grønnsaksvaner?"
Hvorfor bry seg med disse grønnsakene?
Fordelene er mange!
- Grønnsaker er proppfulle av sunne vitaminer, mineraler og antioksidanter. Se på disse stoffene som skruer og muttere i kroppens maskinverk. Kroppen er en fantastisk og komplisert "maskin. Vitaminer og mineraler gjør at maskineriet, alle prosessene som skjer i kroppen, fungerer optimalt.
- Grønnsaker gir helsegevinster, blant annet ved å beskytte mot både hjerte-kar sykdom og ulike former for kreft. Det finnes ingen garantier for at du ikke blir syk selv om du spiser grønnsaker, men ved å spise nok så gjør du ihvertfall det du kan. Variasjon og mange ulike farger er nøkkelen!
- Grønnsaker inneholder lite kalorier, men bidrar til at du blir mett. Mens 100 gram kokt pasta eller ris inneholder 120-150 kcal, så inneholder 100 gram brokkoli eller blomkål bare 20-30 kcal. Da skjønner du hvorfor det å spise litt mindre pasta/ris/korn og heller litt mer grønnsaker er en vane som kan gjøre at du går ned i vekt. Eller unngår å gå opp.
- Grønnsaker løfter smaken! Litt variasjon i grønnsakstilbehøret, så blir plutselig grønnsakene måltidets smaksmessige høydepunkt. Litt grønt på toppen av brødskiva, så smaker den brått litt mer spennende. Eller hva med å bytte ut den triste brødskiva med en salat? (husk å få med proteinene isåfall!)
- Grønnsaker løfter utseendet på maten. Du smaker ikke bare med munnen, men også med øynene. Noen fargerike grønnsaker så ser maten mer innbydende ut.

Ja, jeg vil spise mer (nok) grønnsaker, men HVORDAN?
Hvis du først vil, så får du det til med konkrete mål og en god plan!
Først og fremst må du bestemme deg. Si til deg selv; Jeg skal spise mer grønnsaker! Se så på de måltidene du spiser i dag. Hvor kan du få inn grønnsakene?
Sett deg noen konkrete mål på hvor du skal ha mer grønt, og hvordan du skal få det til.
Eksempler:
- "Jeg har alltid noe grønt på toppen av brød/knekkebrød". Paprika, agurk, tomat, salat, reddiker...bruk det du liker. Ha gjerne en boks med påleggsgrønt i kjøleskapet, så tar du den bare ut når du skal smøre deg en skive eller tre.
- "Jeg spiser alltid noe grønt ved siden av frokost/lunsj/kvelds". Ta en tomat, en gulrot, en bit kålrot, blomkål eller brokkoli ved siden av frokosten eller lunsjen.
- "Jeg har alltid minst en dobbel knyttneve grønnsaker til middag". Knytt nevene dine og legg dem på bordet. Der har du mengden grønnsaker du skal ha til middag. Gjerne 2-3 ulike typer.
- Frosne er minst like sunne som ferske. Bruk det du liker og det som er praktisk for deg.
- Kok det, stek det, bak det i ovnen, grill det eller spis det rått. Bruk gjerne krydder på.
- Lur det inn i gryter og i f.eks pastasaus. Gulrot, løk og sopp egner seg godt til dette.
- "Jeg spiser grønnsaker som mellommåltid". Mange bruker frukt som mellom. Bytt gjerne ut med en grønnsak - den inneholder mye mindre sukker. Gulrot, blomkål, kålrot, brokkoli eller tomat egner seg godt. Eller velg "snacksvarianter" som sukkererter, cherrytomater, babygulrøtter eller den slags.
- For den ekstra dedikerte; "Jeg bruker grønnsaker som snacks/kos". Skjær f.eks opp grønnsaker i staver og spis med en dip basert på mager kesam eller yoghurt naturell.


![]() |
En viktig forutsetning for å spise mer grønnsaker er at du har det tilgjengelig.
Neste gang du er i butikken bør du sørge for at grønnsakene fyller en stor del av handlevognen. Har du det der du befinner deg, så spiser du mer!
Lykke til!