tirsdag 3. juli 2012

Jeg har trent jevnlig i noen uker - hva gjør jeg nå?


Du har nå vært medlem av Gnist i noen uker. 

Hvordan har treningen på Gnist fungert for deg så langt?

Basert på erfaringene du har gjort deg, kan du legge en plan for hvordan du skal lykkes med treningen også de neste ukene. 


1. Har du kommet inn i gode TRENINGSRUTINER?

Å trene regelmessig er en absolutt forutsetning for å få noe ut av treningen. Det er jo kun hver gang du kommer deg på trening at du oppnår noen av gevinstene du er ute etter. 

Hvor mange ganger i uken satte du deg som mål å trene da du startet? Og hvor mange ganger i uken har du klart å gjennomføre? Er du fornøyd med det du har fått trent så langt?

Forhåpentligvis har du ført en egen oversikt, slik at du vet hvor mange ganger du har trent, og om du har klart treningsmålet ditt. Om ikke kan du se antall besøk på Gnist her: Treningsstatistikk Gnist (logg inn og trykk på "Träningsstatistik")

Om du ikke har fått til å trene så regelmessig som du ønsket, hva er årsakene til dette? Vanlige årsaker er mangel på tid......at du fikk vondt et sted, at det var vanskelig å komme seg over dørstokkmila, manglende overskudd til treningen at du synes treningen var kjedelig, at du har vært mye ute og reist eller at du ikke har fått de resultatene du håpet på. 

Her finner du noen tips til hvordan du kan forsere disse hindringene i fremtiden: Vanlige årsaker til å ikke få trent


De som lykkes med regelmessig trening bruker også noen smarte strategier for å få til dette. Ta en kikk på disse tipsene: 4 tips for en god start på treningen!

2. Merker du RESULTATER av treningen?
Du har nå holdt på lenge nok til at du bør begynne å merke resultatene. Naturligvis forutsatt at du har fått til å trene regelmessig. 
På samme måte som du ikke kan forvente å bli frisk av en medisin du ikke tar regelmessig, så kan du ikke forvente at du får særlig med resultater av trening som du ikke utfører minst 2 ganger i uken. 

Se tilbake på målene du satte deg da du startet. 
Hva var det som gjorde at du startet å trene? Hva håpet du å få ut av det? 
Føler du at du er nærmere å oppnå det du ønsker? Bedre form? Mer overskudd? Lavere vekt?

Klarer du mer på treningen enn du gjorde i starten? Løper du fortere? Klarer du mer motstand på sykkelen eller elipsen? Og løfter du tyngre vekter?

Merker du at treningen gir deg mer overskudd i timene etter at du har trent? Gjør en treningsøkt noe positivt med energinivået og humøret ditt?

Får du den gode følelsen etter å ha vært på trening? Blir du fornøyd hver gang du har gjennomført?

Har det skjedd noen nedgang på vekten, dersom det var målet ditt?

Skal du opprettholde motivasjonen, så er det helt avgjørende at du føler at du får det du ønsker ut av treningen. Uansett hva målet ditt er. 

Har du trent minst 2 ganger i uken, men ikke merket resultater av treningen, så bør du nå få litt hjelp til å justere treningsopplegget ditt. Har det ikke fungert så langt, så vil det heller ikke fungere ved at du fortsetter å gjøre mer av akkurat det samme. 

Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg gjerne for å fortelle litt om hvordan vi kan hjelpe deg videre. 

3. Trenger du litt VARIASJON eller noen nye UTFORDRINGER?
Jeg håper du har forsøkt å gi deg selv litt nye utfordringer siden du startet. Har du forsøkt å øke vektene litt? Å øke farten eller motbakken på tredemøllen? Eller å øke motstanden på sykkelen eller elipsen?

At du systematisk gir kroppen litt nye utfordringer er helt nødvendig for å få resultater. Les mer om dette her: Progresjon - nøkkelen til resultater!

Kanskje kjenner du behovet for litt mer variasjon i treningen? 
Har du prøvd noen gruppetimer? Om ikke kan det være på tide nå. Les mer om dette her: Gruppetrening på Gnist

Om ikke lenge kan det også være på tide med et nytt egentreningsprogram. Når du har fulgt det samme programmet og trent regelmessig i ca. 3 måneder, så bør du vurdere å få noen justeringer på programmet. Det kan være alt fra å endre litt på antallet runder og repetisjoner til å bytte ut noen øvelser. 

Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette. 


Fill out my online form.

Jeg har trent noen ganger - hva nå?

Når du har trent noen ganger, er det lurt å stoppe opp og gjøre en liten evaluering. 
Å lykkes med regelmessig trening er ofte en gradvis prosess. Klarer du å dra nytte av erfaringene du gjør deg underveis, øker sjansen for at du får til treningen på sikt.


1. Har du fått til å trene slik du ønsket?

Har du trent så mange ganger per uke som du ønsket i oppstarten?

Hvis ja; hva er det du har gjort for å få det til? Er det noe du har gjort for å få til å trene regelmessig, og som du ser du bør fortsette med. Eksempler kan være å planlegge treningen, trene til faste tider, trene sammen med noen, minne deg selv på hvorfor du skal prioritere trening osv.

Hvis nei; Hva er det som har kommet i din vei? Og hva kan du gjøre for å unngå å bli hindret av det samme i tiden fremover? Eksempel på noen vanlige hindringer, og forslag til løsninger, ser du her: Vanlige årsaker til å ikke få trent

Har du fulgt tipsene du fikk da du startet? Har du satt deg konkrete mål, skrevet ned hva du vil ha ut av treningen, planlagt treningstidene og ført en oversikt over hva du får trent? Om ikke, sjekk her: 4 tips for en god start på treningen!

Om du skal få noe ut av treningen, er det helt avgjørende at du får til å trene regelmessig. Har du ikke klart dette i starten, så er det her du bør rette fokuset nå. 

Hvordan skal du klare å trene regelmessig de kommende ukene?

Trenger du hjelp til å lage en god og motiverende plan for treningen, så kan en av våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. En liten motivasjonsprat, noen nye målsetninger eller litt mer hjelp og oppfølging kan være det som skal til.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

2. Merker du noen fremgang eller forbedring?
Dersom du har fått til å trene regelmessig, føler du at det går rette veien? Får du det du ønsker ut av treningen?
  • Om du ønsker å bli i bedre form; merker du at du klarer noe mer på treningen enn du gjorde i starten?
  • Om du ønsker mer overskudd, merker du noe til økt overskudd i timene etter en treningsøkt?
  • Om du er på jakt etter den gode følelsen etter treningen, oppnår du den når du har vært og trent?
  • Om målet er vektreduksjon, har det skjedd noen nedgang på vekten?
  • Om det viktigste er tilfredsheten med å få til å trene, sørger du for å kjenne på den gode følelsen av å få det til?
Skal du opprettholde motivasjonen, så er det helt avgjørende at du føler at du får det du ønsker ut av treningen. Uansett hva målet ditt er. 

Om du ikke merker dette så langt, så bør du rette fokuset mot hva du faktisk gjør når du er og trener. Trener du riktig i forhold til å oppnå det du ønsker? 

Noen smarte justeringer i treningsopplegget kan være alt som skal til for å gi deg enda bedre utbytte av tiden du bruker på trening. En av våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med dette.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

3. Er det på tide med noen nye utfordringer?
Om du har fått til å trene regelmessig de første ukene, så bør du vurdere noen nye utfordringer for å ta formen et steg videre. Gjør du nøyaktig det samme på treningen i mange uker, så blir kroppen vant til treningen. Da slutter den å tilpasse seg med å bli i bedre form.

Det viktigste for å fortsette den positive utviklingen er å følge et grunnleggende treningsprinsipp: Prinsippet om progresjon! Les mer om dette her: Progresjon - nøkkelen til resultater!

Også lit ny variasjon i treningen kan hjelpe deg et steg videre. Dette kan være at du varierer mellom trening ute og inne, eller at du driver både med egentrening og gruppetrening. Er du nysgjerrig på å prøve gruppetrening kan du lese mer om dette her:  Gruppetrening på Gnist

4. Trenger du litt mer kyndig hjelp?
De fleste som forsøker å trene regelmessig har nytte av litt ekstra hjelp, særlig i starten.

Våre fysioterapeuter er eksperter på å hjelpe folk å lykkes med treningen. Litt mer oppfølging kan gi deg høyere motivasjon, og gjøre at du får enda mer ut av treningen. De som investerer litt ekstra i starten angrer aldri på dette - det gjør at de får mer ut av treningen i lang tid fremover.

Det finnes mange måter vi kan hjelpe deg på. Alt fra en enkelt oppfølgingstime for å justere litt på programmet, til en plan for jevnlige møter med en Personlig Trener. Eller vår Ned i vekt Pakke dersom du er ute etter å gå ned i vekt. Det samme opplegget passer ikke for alle. En prat med en av våre fysioterapeuter hjelper deg å finne ut hva du trenger.
Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om mulighetene.

Fill out my online form.

Få maks ut av Gnistnøkkelen!

Her finner du en oppskrift på hvordan du bruker nøkkelen for å sjekke inn, gjennomføre trening, og sjekke ut.
Under hver del finner du også noen vanlige spørsmål om bruken av nøkkelen.

Trenger du litt hjelp med nøkkelen, så kan du kontakt din veileder eller komme og spørre når det er fysioterapeut tilstede. Du finner kontaktinfo her: Ansatte Gnist, og oversikt over fysioterapeut tilstede her: Fysioterapeut tilstede i apparatsalen


1. Når du kommer på trening: Sjekk inn og velg riktig program

EKSPERTEN: Her sjekker
du inn, ser ditt program, og
sjekker ut.

  1. Sett nøkkelen i Eksperten (trykkskjermen).
  2. Trykk "Sjekk inn – start trening" 
  3. Velg programmet du skal gjøre: Trykk på teksten med programmets navn, så programmet blir markert i lyseblått. Trykk deretter "Bekreft"
          • Om du kun har ett treningsprogram på nøkkelen, så blir du automatisk sjekket inn til dette.
          • NB! Pass på at du trykker "Bekreft" og ikke "Planlagt økt". Om du trykker planlagt økt sjekkes du inn til det programmet som systemet foreslo for deg, og dette er ikke alltid det programmet du skal gjøre akkurat i dag.  


Feilmeldinger og spørsmål innsjekking

  • Hva hvis jeg ved en feiltakelse sjekker inn til feil program?
    • Om du sjekker inn til feil program, og prøver å sjekke ut igjen, så får du følgende feilmelding: ”Forsiktig. Ingen øvelsesdata å laste inn. Kan ikke fullføre operasjonen”. Systemet tillater ikke at du sjekker ut igjen før du har fått registrert noe på nøkkelen. Gjør en av følgende:
      • Spør en fysioterapeut om hjelp, så kan han/hun sjekke deg ut på en av våre PC`er. Du kan så sjekke inn på nytt. 
      • Sett nøkkelen i et av apparatene som er på det programmet du har sjekket inn til. Gjennomfør èn runde på et styrkeapparat eller 2 minutter på et kondisjonsapparat. Gå så tilbake til Eksperten og trykk "Sjekk ut". Du har nå fått registrert noe på nøkkelen, og får derfor lov å sjekke ut. Sjekk deretter inn til riktig program, og start treningen på vanlig måte. 

  • Hvorfor står det ”Sjekk ut” når jeg kommer for å starte treningen
    • Du har ikke fått sjekket ut riktig etter forrige treningsøkt. Forsøk å trykke på sjekk ut, og sjekk deretter inn på nytt til dagens trening. Dersom du ikke får til å sjekke ut, kontakt en fysioterapeut eller resepsjonen. 

2. Når du trener: Bruk nøkkelen på apparatene


På kondisjonsapparater (sykkel, tredemølle, synkro, vario)
  1. Sett nøkkelen i nøkkelleseren. 
  2. Apparatet kjører automatisk gjennom det programmet som ligger på nøkkelen. 
    1. Du kan overstyre programmet ved å selv justere motstand/fart/stigning underveis. Merk at dette ikke endrer selve programmet. 
  3. Når du er ferdig, ta ut nøkkelen og gå videre i treningen.
    1. Om du sjekket inn til et program med KUN kondisjonstrening, gå til Eksperten og Sjekk ut. Dersom du skal trene et annet program i tillegg, f.eks styrketrening, så sjekker du inn til dette programmet, og trener videre. 
Feilmeldinger og spørsmål kondisjonsapparater
  • Hva hvis jeg vil endre selve programmet?
    • Ta kontakt med din veileder eller kom og tren når du er fysioterapeut tilstede i salen (se oversikt her!). Da får du hjelp til å justere programmet.
  • Jeg får feilmeldingen "Equipment not included" når jeg setter nøkkelen i apparatet
    • Du har ikke fått sjekket inn riktig, eller har sjekket inn til feil program. Gå til Eksperten, og trykk på sjekk inn. Dersom allerede er sjekket inn (det står sjekk ut i øvre høyre hjørne), så trykk på dagens trening. Da ser du hvilket program du er sjekket inn til. Om du er sjekket inn feil, se under feilmeldinger innsjekking lenger opp.
    • Apparatet er allerede registrert som gjennomført. Dersom du ikke fikk sjekket ut riktig sist du var og trente, så kan det være at apparatet allerede er registrert som gjennomført. Gå tilbake til Eksperten, og sjekk ut. Sjekk deretter inn igjen til dagens trening. 
  • Jeg får feilmeldingen "TGS key empty" når jeg setter nøkkelen i apparatet.
    • Du har ikke fått sjekket inn. Gå tilbake til Eksperten og sjekk inn til riktig program.
  • Kan jeg bruke et kondisjonsapparat som ikke er i programmet mitt?
    • Ja! Bare sett nøkkelen i apparatet. Vent noen sekunder, til apparatet er ferdig med å "protestere" på at det ikke er med i programmet ditt. Trykk så på "quickstart" og still motstand/fart/varighet selv. Hold på så lenge du vil. Det du gjør blir registrert på nøkkelen. Om du ønsker dette apparatet som en del av programmet ditt, ta kontakt med en veileder. 

På styrkeapparater
Nøkkelleseren på styrkeapparatene
gir deg informasjon om hva du skal
gjøre på apparatet. 
  1. Sett nøkkelen i nøkkelleseren. 
  2. Du får opp informasjon om hvor mange repetisjoner du skal gjøre, og hvilken vekt du skal bruke
  3. Utfør øvelsen. Nøkkelleseren teller repetisjoner for deg, og piper når du er ferdig med første runde.
  4. Et grønt lys som gradvis forsvinner viser deg hvor lang pause du skal ha. Når det grønne lyset er helt borte, gjør neste runde.
  5. Når du er ferdig med siste runde i øvelsen, vent med å ta ut nøkkelen til du ser et nøkkelsymbol på nøkkelleseren. Da er også siste runde lagret.
  6. Gå videre til neste øvelse.
Feilmeldinger og spørsmål styrkeapparater
  • Kan jeg endre vektene selv på styrkeapparatene? 
    • Ja. Dersom du velger en annen vekt enn det som står i programmet ditt, så kan du trykke + eller – på nøkkelleseren. Nøkkelen lagrer den vekten som står på nøkkelleseren. Merk at dette ikke vil endre selve programmet, men det vil bli registrert at du gjorde programmet litt annerledes akkurat i dag. 
  • Kan jeg legge til eller ta bort øvelser eller gjøre andre endringer i selve treningsprogrammet? 
    • Nei, for å legge til, ta bort eller endre øvelser må du ta kontakt med en fysioterapeut. Spør gjerne en av fysioterapeutene med blå trøye (se oppslag over når de er tilstede). Disse er der kun for å hjelpe til med denne type ting.
  • Jeg får feilmeldingen "Equipment not included" når jeg setter nøkkelen i apparatet
    • Du har ikke fått sjekket inn riktig, eller har sjekket inn til feil program. Gå til Eksperten, og trykk på sjekk inn. Dersom allerede er sjekket inn (det står sjekk ut i øvre høyre hjørne), så trykk på dagens trening. Da ser du hvilket program du er sjekket inn til. Om du er sjekket inn feil, se under feilmeldinger innsjekking lenger opp.
    • Apparatet er allerede registrert som gjennomført. Dersom du ikke fikk sjekket ut riktig sist du var og trente, så kan det være at apparatet allerede er registrert som gjennomført. Gå tilbake til Eksperten, og sjekk ut. Sjekk deretter inn igjen til dagens trening. 
  • Jeg får feilmeldingen "TGS key empty" når jeg setter nøkkelen i apparatet.
    • Du har ikke fått sjekket inn. Gå tilbake til Eksperten og sjekk inn til riktig program.
  •  Jeg får feilmeldingen "return the weight stack" på apparatet.
    • Nøkkelen er ikke klar. Vent noen sekunder, og start øvelsen på nytt. 
  • Hvorfor teller ikke nøkkelleseren repetisjoner selv om jeg gjør øvelsen riktig?
    • Dette kan skyldes at nøkkelen har lagret at du gjør øvelsene på en annen måte enn det du faktisk gjør. Ta kontakt med en veileder, så nullstiller vi dette i programmet ditt. Da vil nøkkelleseren telle riktig igjen neste gang.
  • Hva betyr det oransje lyset som beveger seg frem og tilbake på nøkkelleseren til styrkeapparatene? 
    • Det oransje lyset som beveger seg frem og tilbake er et forslag på hastigheten du skal gjøre øvelsen med. Se om du kan bremse langsomt på veien tilbake, slik at det grønne lyset følger det oransje. 

Når du er ferdig med treningen: Sjekk ut og registrer øvelser

  1. Gå til Eksperten, og trykk «Sjekk ut-slutt trening» 
    1. Dersom du får beskjed om at du ikke har utført alle øvelsene, så kan dette skyldes at du har øvelser i programmet der det ikke er nøkkelløser (frivekter, matteøvelser o.l)
      1. Trykk "Registrer øvelser"
      2. Trykk "Lagre alle"
      3. Trykk "Fortsette"
      4. Trykk evt "Bekreft"
  2. Se dine resultater på skjermen
    1. Du får en oversikt over når du har trent, og hvor stor del av programmet du har utført eller fått registrert. 
    2. Lek deg gjerne litt med de ulike knappene i resultatvinduet. De to viktigste er. 
      • Kaloriknappen gir deg en oversikt over hvor mange kalorier du bruker per trening, og hvor mange kalorier du totalt har brukt siden du startet. Du ser også hvor mange av treningene dine som er kondisjonstrening, hvor mange som er styrketrening og hvor mange som er gruppetimer eller annen trening. Kaloribruken sier noe om hvor mye arbeid du legger ned i treningen. 
      1. Styrkeknappen viser deg hvor mange kilo du totalt sett løfter på hver trening. Dette er summen av antall kilo og antall repetisjoner du bruker i øvelsene i styrkeprogrammet. Når du trener regelmessig og følger programmet ditt, vil du etterhvert bli sterkere slik at du kan løfte tyngre vekter. Da vil du få høyere søyler - et tydelig bevis på at du blir i bedre form. 
Feilmeldinger og spørsmål utsjekking og resultater
  • Hvorfor får jeg ikke 100 % fullført selv om jeg har gjort alt? 
    • Dette kan skyldes at det er noe du ikke har fått registrert riktig. Det kan være flere grunner til dette. 
      • Pass på at du venter litt med å ta ut nøkkelen etter at du er ferdig med en øvelse. Da rekker nøkkelen å lagre det du har gjort. Når du er ferdig, tell langsomt til 5 før du tar ut nøkkelen. 
      • Sjekk at nøkkelleseren teller repetisjoner når du gjør øvelsen. Hvis den ikke gjør dette, ta kontakt med en fysioterapeut for å få nullstilt øvelsen i programmet ditt. 
      • Pass på at du får registrert øvelser der du ikke bruker nøkkelen. Du gjør dette på Eksperten (trykkskjermen) når du sjekker ut fra trening (Trykk Sjekk ut - Registrer øvelser - lagre alle - bekreft"
    • Om du ikke finner ut av det, ta gjerne kontakt med en fysioterapeut så kan vi sjekke hva du ikke får registrert, og vise deg hvordan du gjør det. Send evt en e-post til din veileder. Du finner kontakt info her: Ansatte Gnist
  • Hvordan registrerer jeg øvelser der jeg ikke bruker nøkkelen på selve på øvelsen? (matte, slynge, håndvekter, ball, BOSU osv) 
    • Disse registrer du på Eksperten når du sjekker ut fra trening. 
      • Trykk "slutt trening – sjekk ut". Dersom du har øvelser du ikke har fått registrert, vil du få en beskjed om at du ikke har utført alle øvelsene. 
      • Trykk "Registrer øvelser". 
      • Trykk "Lagre alle". Alle øvelsene blir lagret som gjennomført slik som de ligger i programmet ditt. Eller 
      • Trykk på den grønne haken ved hver øvelse, og tast inn nøyaktig hva du har gjort på øvelsen i dag. 
      • Trykk "Fortsett" 
      • Trykk evt "Bekreft" 
  • Må jeg registrere alt jeg gjør helt nøyaktig? 
    • Det viktigste er naturligvis at du gjennomfører treningen! Så er det opp til deg selv hvor nøyaktig du er med registreringen. Det er mange fordeler med å ha en oversikt over hva du trener – det gjør det lettere å se hva du får til, og om du får de resultatene du ønsker. 

Bidra til et trivelig senter!

Våre trivselsregler er til for at vi skal holde senteret ryddig, rent og innbydende for alle som er og trener.

Vi er helt avhengige av din hjelp for å få til dette!

  1. Bruk alltid RENE INNESKO
    1. Dette betyr sko som aldri er brukt ute, eller som er vasket i vaskemaskin før innendørs bruk. Selv støv under skoene lager flekker i gulvene.
    2. Skift alltid til sko ETTER at du har gått inn på Gnist. Å "bare" gå fra parkeringen og inn er nok til at det dras inn møkk
  2. Ha alltid med eget HÅNDKLE, og bruk dette på apparater, benker og matter.
    1. Håndkleet skal brukes til å sitte/ligge på. Det hjelper ikke å ha det rundt halsen
    2. Det er ingen som liker å trene på et apparat eller en matte som er fullt av en annens svette
    3. Om du ser at apparatet tross håndklebruk er fullt av svette når du er ferdig med det, tørk av med spray og papir
    4. Bruk av håndkle gjør også at våre flotte apparater varer lengre
    5. Håndkle skal også brukes på gruppetimer, både i sykkelsal og gruppesal
  3. RYDD tilbake utstyr etter bruk
    1. Det er frustrende for andre medlemmer å lete etter utstyr fordi noen ikke har lagt det på plass.
    2. Rydd tilbake løst utstyr som baller, matter, balanseputer og trappetrinn
    3. Er du sterk, så ta vektskivene som henger på stanga når du er ferdig med den. Det er ikke sikkert nestemann eller neste kvinne klarer å ta av tunge skiver. 
    4. Vi som jobber på Gnist rydder så godt vi klarer innimellom, men har ikke kapasitet til å gå rundt og rydde etter alle medlemmene.







Gruppetrening på Gnist

Her finner du noen vanlige spørsmål og svar om gruppetreningen på Gnist!

Hvorfor bør jeg drive med gruppetrening?
Mange opplever at gruppetrening er morsomt, effektivt og motiverende. Med en instruktør til stede er det lettere å trene riktig og å motivere seg til å ta i. Med drivende musikk flyr tiden av gårde, og det å trene sammen med andre er morsomt og inspirerende. De som tar sjansen og prøver gruppetrening, selv med litt skepsis på forhånd, ender ofte opp med å fortsette med gruppetreningen.

Det kan føles litt "skummelt" den første gangen å trene sammen med andre, særlig om du ikke har gjort det før. Det kommer du imidlertid fort over, ogde fleste er tross alt mest opptatt med seg selv og med å få med seg det instruktøren sier.

Det er mange fordeler med gruppetrening, men om det er noe for deg finner du først ut når du hopper i det og gjør et forsøk. Tross alt er det ingenting å tape!

Bør jeg være i GOD FORM for å delta på gruppetrening?
Nei! Tvert i mot vil du raskt bli i bedre form av å gå på gruppetreninger. Alle gruppetimer kan tilpasses til folk i vidt ulik form. Med en instruktør til stede er det også lettere å trene riktig og få godt utbytte enn når du bare trener på egenhånd.

Første gang du går på en ny gruppetime kan du gjerne si fra til instruktøren at du ikke har vært med før. Da kan instruktøren gi deg noen ekstra tips underveis, dersom det skulle vise seg at du trenger det.

Hva hvis jeg har VONDTER eller helseplager?
Du kan likevel delta på de fleste typer gruppetimer, men på enkelte timer bør du kanskje få noen tilpasninger av instruktøren. Spør gjerne en av fysioterapeutene på Gnist dersom du er i tvil om du kan gå på bestemte timer. Våre fysioterapeuter er eksperter på å tilpasse treningen til vondter og helseplager.

HVILKE gruppetimer bør jeg gå på?
Ved Gnist har vi gruppetimer i to ulike saler.
Sykkelen kan stilles inn så den passer
til deg. Og du stiller selv motstand på
sykkelen underveis. 

I sykkelsalen har vi sykkeltimer (spinning). Dette er skånsom og effektiv kondisjonstrening. Kan du tråkke rundt på en sykkel, så kan du delta på en sykkeltime.
En instruktør sitter foran og tar deltagerne gjennom en løype, der man deler av timen jobber rolig, og andre deler av timen jobber hardere. Alle deltagerne stiller selv motstanden på sin egen sykkel. Det betyr at en som er helt utrent og en som er topptrent kan delta på den samme timen.

I gruppesalen har vi ulike typer timer, som inneholder kondisjonstrening og/eller styrketrening. Det er en utfordring å beskrive innholdet i en saltime på en måte som gjør det mulig å skjønne hvordan det oppleves. Først når du hopper i det og prøver så skjønner du hvordan timen er, og finner ut om det er noe for deg.

Du kan lese noen beskrivelser av saltimene våre her: GRUPPETIMER (se under timeplanen)

Timer som inneholder et hjertesymbol på timeplanen inneholder kondisjonstrening.
Timer som inneholder en figur av en vekt inneholder styrketrening.

NÅR foregår gruppetimene?
Gruppetimene følger en fast timeplan, som gjelder for ett semester av gangen. Du trenger ikke delta på en fast time hver uke, men kan delta på det som passer deg fra uke til uke.

Du finner timeplanen her: TIMEPLAN GRUPPETRENING

HVOR foregår gruppetreningen på Gnist?
Gruppetreningen foregår i 2.etasje. Spør i resepsjonen dersom du er i tvil om hvor gruppesalene befinner seg.

Hvordan MELDER JEG MEG PÅ en gruppetime?
Det er to alternativer for påmelding til en time.

Du trykker rett og slett på "Booke" på den timen du vil
delta på!
  1. Du kan melde deg på på forhånd på vår nettside www.gnistrende.no. Ved å melde deg på via vår onlinebooking er du helt sikker på at du har plass på timen når du kommer for å delta. Onlinebookingen finner du her: ONLINEBOOKING GNIST. Regler for hvor tidlig du kan melde deg på, og når du evt må melde deg av igjen dersom du ikke skal delta likevel, finner du ved å trykke på bookingsinformasjon.
  2. Du kan møte opp på senteret 10-15 minutter før timen starter, for å melde deg på timen på trykkskjermen i resepsjonen. Ved å trekke nøkkelen foran nøkkelleseren får du opp en oversikt over dagens timer. Så trykker du rett og slett på den timen du vil delta på.
Hva gjør jeg når jeg KOMMER PÅ SENTERET FOR Å DELTA på en time jeg har meldt meg på?
Du trekker rett og slett nøkkelen din foran nøkkelleseren ved trykkskjermen. Når du er forhåndspåmeldt får du da ut en billett til timen. Denne tar du med og gir til instruktøren.


Vanlige årsaker til å ikke få trent


Til tross for det enorme fokuset på trening, sunnhet og helse i media, og til tross for at alle vet at de burde trene, så er sannheten at svært mange sliter med å få til treningen.

Under ser du noen av de vanligste hindringene folk møter på, 
og noen gode tips til hvordan du forserer disse hindringene.

Trenger du litt hjelp til å komme deg gjennom noen av disse hindringene, så kan en av våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette.
Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.

"Jeg har IKKE TID til treningen"

Mange ønsker seg en magisk metode for å utvide antall timer i døgnet. Noe slikt finnes dessverre ikke. Du har den tiden du har til rådighet hver uke. Helt nøyaktig har du 336 halvtimer.

Å få resultater av treningen krever at du setter av minst 2-3 timer hver uke. I tillegg kommer tiden du bruker på transport, dusjing osv. Den tiden du skal sette av til trening, må du ta bort fra tid til andre gjøremål. Det er altså et spørsmål om prioriteringer. 
Sett deg ned med din timebok, og se hvor du kan rydde tid til treningen. Er det mest realistisk på morgenen, midt på dagen, på vei hjem fra jobb eller på kvelden?
Å komme seg på trening hver uke betyr dessverre at du av og til må prioritere treningen foran andre gjøremål. Jo mer annet du har å gjøre, jo høyere opp på prioriteringslisten må treningen. Om du bestemmer deg for at du rett og slett MÅ trene regelmessig (uansett årsak), så øker sjansen for at du klarer det.

Er du presset på tid, så kan det også vært lurt å vurdere kortere treningsøkter. Det er utrolig hvor bra du kan få trent på bare en halvtime. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for gjennomgang av et tidseffektivt program.

"Jeg har VONDT i......., så jeg kan ikke trene"

Om du har vondt et sted i kroppen, så er det faktisk enda viktigere å trene. Enten du har ryggplager, vondt i skulderen, i kneet eller i hoften, så er treningen en viktig del av det å bli bedre. Det er imidlertid avgjørende at du trener riktig. 
I tillegg kan du naturligvis trene resten av kroppen, selv om du har vondt et sted. Det finnes ALLTID noe du kan trene, men treningsopplegget må kanskje justeres eller tilpasses litt.

Våre fysioterapeuter er eksperter på dette. På Gnist kan du også få kyndig behandling for det som plager deg. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å fortelle deg litt om hvordan vi kan hjelpe deg med behandling eller tilpasning av treningsopplegg. 

"Jeg klarer ikke forsere dørstokkmila / mangler MOTIVASJON"

Det enkleste er å bare bestemme seg, og så hoppe i det! Fokuser på å komme deg på trening første gangen. Allerede neste gang vil det gå mye lettere å forsere dørstokkmila!

En annen måte å forsere dørstokkmila er naturligvis om du kan unngå å møte på den. Mange lykkes godt med å f.eks trene på vei hjem fra jobb. Det er lettere å svinge innom treningssenteret på veien, enn å komme seg ut igjen når du først har kommet hjem.

Har du gjentatte problemer med å motivere deg for trening, så er det på tide å drive litt selvransakelse. Du må rett og slett finne ut hva du vil ha ut av treningen, og hvorfor det er viktig DEG å få trent. Å sette noen nye og motiverende mål kan være det som skal til. For mange fungerer det også å skape litt ekstra forpliktelse - enten det er avtaler med en Personlig Trener, å avtale med en venn eller å konkurrere med en kollega om hvem som trener flest ganger den neste måneden.

Våre fysioterapeuter kan gjerne hjelpe deg med å øke egen motivasjon. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om mulighetene.

"Jeg ORKER IKKE trene i dag"

Det er naturlig å av og til være sliten. De fleste erfarer at når de drar på trening likevel, så får de faktisk mer overskudd etterpå. Et godt prinsipp er at du bestemmer deg for å alltid gjøre et forsøk. Du kan alltids prøve 10 minutter! 

Ofte vil du oppleve at treningen går bedre enn forventet. Og at du får mer overskudd etterpå. Andre ganger merker du etter 10 minutter at det ikke er noe å gi. Da kan du gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen, vel vitende om at du har gjort et forsøk. Du har også opprettholdt vanen med å dra på trening regelmessig.

Om du generelt mangler ork og overskudd, så kan det være lurt å se litt på tilværelsen din totalt sett. Har du for mange aktiviteter som tapper deg for energi, og for få aktiviteter som lader opp batteriene?

"Jeg har IKKE LYST til å trene i dag"

Manglende lyst kan skyldes at du driver med trening som ikke passer for deg. Et nytt treningsprogram, eller å prøve en annen type trening, kan være det som skal til. Variasjon er også viktig for mange.

At du føler du får noe ut av treningen, at du får merkbare og synlige resultater, vil også gjøre det morsommere å trene. Kanskje er det en ide å få litt mer hjelp til å gå gjennom treningsopplegget ditt, slik at du er sikker på at du får de resultatene du ønsker.

For noen typer trening kan det også være nødvendig at du sier til deg selv; "Dette er ikke det morsomste jeg vet, og jeg har ikke så veldig lyst til å trene i dag. Men, jeg gjør det likevel!". Så lenge treningen gir deg et utbytte, så kan du simpelthen bestemme deg for å gjøre det selv om du ikke alltid har så lyst. Du gjør jo mange andre ting selv om du ikke alltid har lyst.(hvor ofte har du f.eks lyst til å vaske huset eller skifte dekk på bilen...?")

Trenger du hjelp til å gjøre treningen hakket med lystbetont, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette. 

"Jeg får ikke trent fordi jeg er så mye UTE OG REISER"

Det går an å trene stort sett uansett hvor i verden du befinner deg. Mange hoteller har i dag fine treningsrom, og de fleste steder går det an å jogge eller gå en rask tur utendørs.

Er du ute og reiser i feriesammenheng, så har du kanskje t.o.m mer tid til å trene enn ellers. Da handler det mest om at du må bestemme deg for at du ikke tar ferie fra treningen, selv om det er ferie fra jobb og andre gjøremål. Treningen er en den av din livsstil, som du fortsetter med selv om det er ferie. Er det for varmt til å trene, så tren tidlig på morgenen eller i skumringen på kvelden. Ta med nok vann, så er det ikke farlig å svette litt ekstra!

Er du ute og reiser i jobbsammenheng så kan det være en utfordring å legge inn trening i et allerede tettpakket program. Da kan det være et alternativ å stå opp en halvtime før for en morgenøkt, eller å prøve å lure inn en økt mellom dagens program og middagen. Du vil merke at det gir deg mer overskudd til resten av aktivitetene på reisen. Det finnes mange eksempler på toppolitikere og næringslivsledere som får til å trene selv med stappfulle program på reise. Men, du må ville det nok!

Trenger du et ferieprogram, som du kan gjøre på hotellrom eller hvor enn du befinner deg, så kan våre fysioterapeuter hjelpe deg med dette. Fyll ut kontaktskjemaet nederst, så kontakter vi deg for å avtale tid for en gjennomgang av reiseprogram!

"Jeg synes ikke treningen FUNGERER / jeg får ikke resultater"

Hvis du faktisk kommer deg på trening regelmessig, men likevel ikke får resultatene du ønsker, så bør du rett og slett få litt hjelp til å justere treningsprogrammet ditt.
Det er en hel del du må gjøre riktig for å få resultater - du må drive riktig type trening, gjenta det ofte nok (men ikke for ofte), gjøre riktige øvelser og utføre dem korrekt, og trene med riktig belastning (passe tungt).

Har du ikke lest og lært mye om trening, eller har du begrenset treningserfaring, så er det naturlig at du trenger litt mer hjelp av en fagperson for å sikre at du trener riktig. Fyll ut kontaktskjemaet under, så kontakter vi deg for å snakke litt om hvordan vi kan hjelpe deg med dette.

Fill out my online form.

mandag 2. juli 2012

3.etasje er åpnet!

Etter iherdig flytting i helgen kunne vi med stor glede åpne 3.etasje mandag 2.juli kl. 06.30!

Vi har lagt ut mange bilder fra flyttingen på facebook, sjekk her: www.facebook.com/gnistrende

I tilfelle du ikke er på facebook, så ser du også noen bilder her i bloggen.

Torsdag 28.juni - 3.etasje er klar til å fylles med utstyr!
Vi fikk god hjelp av en lift.
Og vi tok i mot utstyret i vinduet i 3.etasje.
Både presisjon og styrke måtte til for å få tunge og
uhåndterlige apparater inn gjennom vinduet.
Etterhvert kom alt utstyret inn i 3.etasje.
Vi flyttet alt dit det skulle. Mange tunge løft!
Og så ble det sååå fint!
Luftig og oversiktlig!
Man kan løpe på tredemølla og se ut på den norske "sommeren"...

Nytt slyngeområde - innovativt utstyr!
Easyline - lett å bruke og god trening! På egenhånd og fra høsten av i gruppe.
Nye toaletter har vi også laget!

Mandag 06.30; Høytidelig åpning med klipping av snor!
Vi serverte sprudlevann og jordbær for å feire åpningen!

Velkommen til Gnist!

Her finner du litt nyttig informasjon for deg som er nytt medlem ved Gnist.

De 4 beste strategiene for en GOD START på treningen!
Her finner du noen gode tips til hvordan du får en god start på treningen! KLIKK HER!

Har du fått med deg TRIVSELSREGLENE?
For at alle skal trives på Gnist, deg selv inkludert, har vi laget noen trivselsregler som vi håper du vil følge. KLIKK HER!

Spørsmål om GNISTNØKKELEN?

Nøkkelen hjelper deg å trene riktig på egenhånd. 
For å gi deg best mulig utbytte av nøkkelen har vi laget en liten oversikt med vanlige spørsmål og svar. KLIKK HER!

Nysgjerrig på GRUPPETRENING?
Det er mange fordeler med gruppetrening! 
Få svar på praktiske spørsmål om gruppetreningen på Gnist. KLIKK HER!

Trenger du litt HJELP når du er og trener?
Vi har satt av faste tider hver uke der en fysioterapeut er tilstede i apparatsalen kun for å gi tips og råd. Sjekk oversikten her!

Alle dine MEDLEMSFORDELER!
Har du fått med deg alt som er inkludert i medlemskapet ditt? 
Sjekk oversikten her: KLIKK HER!

Påfyll av INSPIRASJON hver uke?
Vi oppdaterer vår blogg - www.gnistbloggen.com - med gode tips hver uke. 
Ønsker du å få beskjed på e-post hver gang vi legger ut noe nytt? KLIKK HER!

Følg oss på FACEBOOK!
Få også med deg nyttig informasjon fra Gnist på Facebook. KLIKK HER!

søndag 1. juli 2012

Derfor er det viktig med en god start!

Starten er på mange måter den mest krevende delen av den reisen som skal gjøre at du begynner å trene regelmessig. Samtidig er starten så utrolig viktig for at du skal lykkes med treningen.

Vi ser gang på gang at de som får en god start, kommer inn i en positiv flyt som gjør at de også får til å fortsette.
De som allerede i starten begynner å hoppe over eller utsette treninger, uansett grunn, ender ofte opp med å aldri komme skikkelig i gang. De kan jo selvfølgelig prøve igjen og igjen, men det blir ofte ikke noe særlig greie på det.

En god start gir deg motivasjon til å fortsette treningen. Det finnes mange flotte og kompliserte motivasjonsteorier, men i bunn og grunn handler høy motivasjon om to ting;

  1. At du opplever at treningen er VIKTIG for deg. Du er høyt motivert for trening når du tenker; "Det krever noe av meg å trene, men jaggu er det verdt det!"
  2. At du opplever at du FÅR TIL treningen, og har troen på at du vil fortsette å få det til. Å ha tro på at du klarer det innebærer at du tenker "Å trene regelmessig er kanskje litt krevende, men jeg er sikker på at jeg klarer det. Og på at jeg kan lære meg det jeg trenger for å klare det uansett hva som skulle dukke opp av hindringer på min vei".  Har du derimot ikke troen, så lar du gjerne være å prøve skikkelig. 
En god start fyller opp både kontoen for viktighet og kontoen for tro på å lykkes. 

Hvordan henger dette sammen?
Når du lykkes med å trene regelmessig i starten, får du også alle de positive gevinstene ved treningen. Hver gang du kommer deg på trening, så får du mer overskudd og bedre humør etterpå. Du kjenner på den gode følelsen etter å ha fullført en treningsøkt. Du er fornøyd med å ha klart det, også i dag. Det er en følelse du vil ha mer av. Og jo lengre du fortsetter, jo sterkere blir disse positive følelsene!

Etterhvert merker du også fremgangen. Du klarer litt mer enn du gjorde i starten. Du løper, sykler eller går litt fortere eller hardere, eller du løfter litt tyngre vekter. Slikt motiverer til videre innsats. 

Så begynner du å merke at treningen skaper positive ringer i vannet i resten av livet ditt. Du får mer overskudd til jobb og familie, det blir lettere og morsommere å bruke kroppen i andre sammenhenger - hagearbeid, gå på tur, lek med barn og den slags. Du føler deg sterkere og sprekere. Kroppen føles også bedre. Du liker bedre det du ser i speilet, og blir mer fornøyd med deg selv. Uavhengig av om vekten har blitt lavere eller ei, så føles kroppen bedre. Strammere og spenstigere.
Alle disse positive gevinstene gjør at treningen blir viktigere for deg. Du får så mye positivt ut av det å trene regelmessig at det etterhvert ikke blir noe alternativ å slutte. Du kan starte treningen med et mål om alle disse resultatene, men først når du begynner å oppleve det, å kjenne det på kroppen, så blir det virkelig mye verdt!

Om du ikke lykkes med å trene regelmessig i starten, så vil du ikke oppleve disse gevinstene. Om du trener bare en gang i uka, eller har hele uker uten trening, så får du ingen fremgang. Dermed daler motivasjonen og det er lett at du detter ut av det. 

Når du lykkes i starten øker du også troen på at du kan klare å få til denne treningen. Jo flere ganger du trener, jo flinkere blir du til å utføre programmet. Øvelse gjør mester - du behersker både styrkeøvelser, kondisjonsøvelser og apparater bedre, enten det er under egentrening eller på gruppetrening. Du blir mer komfortabel med å dra på treningssenteret og å trene på samme sted som andre. Du opplever at dette klarer du! Og når du tror du kan, så fortsetter å prøve. Sjansen øker for at du vil få til treningen også i fremtiden.

I tillegg skjer det noe med hodet når du klarer å trene det du skal hver uke. Et grunnleggende psykologisk prinsipp som kalles "prinsippet om indre konsistens" virker til din fordel. Dette prinsippet sier rett og slett at i det øyeblikk du gjør et valg eller tar et standpunkt, oppstår en indre forpliktelse, og vi møter press fra oss selv (og omverdenen) i retning av å opptre i samsvar med den forpliktelsen. Sagt på en annen måte; Hvis du først drar på trening, så vil du automatisk forsvare for deg selv hvorfor du prioriterte å bruke tid på trening fremfor noe annet. Dermed vender fokuset ditt automatisk mot alle de gode og motiverende grunnene du har til å dra på trening. Når du ofte tenker på hvorfor du skal dra på trening, så øker motivasjonen din.

Har du et mål om å dra på trening, men ender opp med å IKKE gjøre det, så virker det samme prinsippet mot deg. Når du ikke drar på trening, så vil du automatisk forsvare dette for deg selv. Du vil tenke på alle de gode (eller dårlige) grunnene du har til å ikke da på trening akkurat i dag. Om du gjentatte ganger tenker på hvorfor du IKKE trener, hva tror du det gjør med treningsmotivasjonen din?


Uansett hvilke strategier du bruker for å få til treningen, så bestem deg for at du SKAL få til å trene slik du ønsker de første 2 månedene. Vit at det er en avgjørende investering i din videre ferd mot å bli en som trener regelmessig og som lykkes med treningen. 

Ser du at du møter på hindringer som du ikke vet hvordan du skal takle, så kontakt en av fysioterapeutene på Gnist! Vi kan hjelpe deg med å tilpasse treningen til vondter som dukker opp, med et hjemmeprogram eller ferieprogram til de dagene du bare ikke klarer å komme deg til Gnist eller med å lage en god plan for treningen.


Ønsker du jevnlig påfyll av kunnskap og inspirasjon?


Gnistbloggen oppdateres hver uke!


Klikk her for å få beskjed på mail når det legges ut et nytt innlegg

4 tips for en god start på treningen!

Det er viktig å få en godt start på treningen!

Både forskning og erfaring viser at de som får det til i starten, også får det til i fortsettelsen. De første 2 månedene er helt avgjørende for hvordan du vi lykkes med treningen!
Vil du lese mer om hvordan dette henger sammen, klikk her: Derfor er det viktig med en god start!

For å lykkes med treningen er det to utfordringer du må løse:
  1. Du må KOMME DEG PÅ TRENING flere ganger hver uke. Dette er faktisk det aller viktigste!
  2. Når du først er på trening, må du TRENE RIKTIG, slik at du får de resultatene du ønsker. Ved å følge programmet fra fysioterapeuten på Gnist, eller ved å gå på en gruppetime ledet av instruktør, så vil du få utbytte av selve treningsøkten. Du må også gi deg selv litt nye utfordringer etterhvert. Dette får du litt flere tips om senere. 
Det viktigste de første 2-4 ukene er å innarbeide gode treningsrutiner, 
så du kommer deg på trening flere ganger hver uke!



Hvis treningen ikke fungerer, skyldes det sjelden at treningsprogrammet er feil. Problemet er tvert i mot at folk ikke lykkes med å trene regelmessig nok.

1. Definer helt konkret hva du skal trene og hvor mange ganger i uken! 

Konkrete mål gjør det helt tydelig for deg selv hva du vil få til, og øker sjansen for at du klarer det. 

Hvordan skal din treningsuke se ut? Hvor mange ganger i uken vil du trene? Hva er realistisk i din hverdag? Hva slags type trening vil du drive med? Egentrening, gruppetrening eller begge deler? Hvor mye tid har du til rådighet hver gang du trener?

2 ganger per uke er minimum for å få resultater, 3 er optimalt.

Under oppstartsveiledningen med fysioterapeut vil du få hjelp til å sette deg gode treningsmål. Det er viktig at det er dine mål - derfor bør du også tenke gjennom dette selv. 


2. Gjør det til en vane at du alltid PLANLEGGER NÅR du skal trene!

Skriv ned hva og når du skal trene samme sted som du skriver ned andre avtaler. Da leter du etter mulighetene og rydder plass. Ved å skrive det ned skaper du også en ekstra liten forpliktelse for deg selv.

Om det er mulig bør du finne faste tider for treningen. Da blir det lettere både for deg og for familien din å vite når du skal på trening.

3. Bestem deg for at du SKAL klare å prioritere treningen hver uke de neste 2 månedene!

Ta en fast avgjørelse på at du skal klare å trene regelmessig de første ukene. Uansett! Det er så viktig med en god start for å lykkes med treningen også på sikt.
For å få til regelmessig trening bør du tenke over spørsmålene under.
  1. Hva ønsker du å få ut av treningen PÅ SIKT? Hva er det som gjorde at du startet å trene akkurat nå? Hva er det som lokker der fremme når du lykkes med å trene regelmessig de neste ukene og månedene? 
  2. Hvorfor skal du dra på trening AKKURAT i DAG? Det er viktig med langsiktige mål, men om alle målene med treningen befinner seg langt inn i fremtiden, er det lett å utsette det. Så hva er det du håper å få ut av en enkelt treningsøkt, som gjør at du bør trene akkurat I DAG, fremfor å utsette det til i morgen eller en annen dag? Husk at det alltid er mye annet du kan gjøre i stedet for å dra på trening. Du kan f.eks jobbe en time ekstra, vaske opp, sove litt lenger, være sammen med venner eller familie eller slappe av på sofaen. Har du travle dager med jobb og familie, så vil du ikke få trent om du ikke prioriterer det høyt. Kanskje må du faktisk bruke noe av den lille "egentiden" du har til trening. Er du villig til det? Trenger du noen forslag til gode grunner til å trene akkurat i dag, klikk her: Derfor er det viktig å trene akkurat i dag!

4. Vit hva du FAKTISK FÅR TRENT!

En enkel oversikt over hva du trener gir deg bedre kontroll på hva du får til og det fyller på motivasjonen. Ved å skrive ned hvor ofte du får trent ser du hva du får til, og du kan gi deg selv ros for at du får til det du skal.

Bruk et enkelt system som fungerer for deg; En kalender på kjøleskapet, en avtalebok, et regneark på PC`en eller mobilen. Du kan også se dine besøk på vår ONLINE BOOKING. (logg inn og trykk på "Träningsstatistik")


Det er et viktig poeng at du SKRIVER ned svar på spørsmålene over. Da får du det enda lengre frem i panna, og du kan kikke på det igjen når du trenger. Skriv det ned på et ark som du henger på kjøleskapet eller legger på nattbordet, i en dagbok eller på PC`en. 


Ønsker du jevnlig påfyll av kunnskap og inspirasjon?

Gnistbloggen oppdateres hver uke med tips om trening, kosthold og motivasjon!


Klikk her for å få beskjed på mail når det legges ut et nytt innlegg


Hvorfor skal du trene akkurat I DAG?

Mange begynner å trene for å oppnå gevinster på sikt. Kanskje trener du for å gå ned i vekt, oppnå bedre helse, bli kvitt fysiske plager, se bedre ut eller bli i bedre form.

Problemet er at alle disse belønningene ligger et stykke inn i fremtiden.
De fleste mennesker er dessverre slik skrudd sammen at dagens gjøremål er mest styrt av hva som gir størst glede og og minst problemer i dag. Hva som gir positive resultater om en måned, om et halvt år eller om fem år har lett for å komme litt i bakgrunnen.

Og for å være helt ærlig; Om du trener for å oppnå bedre helse, bedre form eller gå ned i vekt, så kan du jo tross alt vente til i morgen eller til neste uke. Resultatene på sikt vil neppe bli særlig dårligere om du venter noen dager med å trene.

Så, hvorfor skal DU prioritere å dra på trening akkurat I DAG? 
Hva mister du ved å utsette det til i morgen? 
Eller ved å hoppe over bare denne ene treningsøkten...?


"Jeg må trene i dag for å holde treningsrytmen"

Trening handler om en balanse mellom nedbrytning når du trener, og oppbygning når du hviler. Hvis du skal trene på mandag og torsdag, men utsetter mandagstreningen til tirsdag, så kommer du ut av denne rytmen. Klikk på figuren til under for å se det grafisk. 


"Jeg må trene i dag for å holde på rutinen"

Hvis du først er inne i en god flyt med regelmessig trening, så vil det å hoppe over eller utsette en treningsøkt gjøre at du lett kan komme ut av denne rutinen. Da koster det mer å komme i gang igjen. 

"Jeg må trene i dag for å holde på gevinstene". 

Det er faktisk slik at også en enkelt treningsøkt gir en rekke positive gevinster, som varer i  noen timer eller dager etter treningen. Det er som å ta en medisin; virkestoffene er i kroppen en stund etterpå, så må du fylle på på nytt. Klikk på figuren til under for å se noen eksempler. Vil du ha noen av disse gevinstene i dag? Eller vil du vente noen dager?

"Jeg må trene i dag for få gevinstene jeg trenger i dag". 

Om du vender fokuset litt bort fra de langsiktige målene dine, og over til alt det positive du oppnår ved dagens treningsøkt, så blir det mer motiverende å gjøre det akkurat i dag. Kanskje trenger du mer overskudd til noe du skal gjøre etter treningen, du ønsker en dag med litt bedre humør eller du vil rett og slett få den gode følelsen under eller etter treningen. Tenk hvor fornøyd du blir når du får trent slik du ønsker, i dag! Det handler om høyere livskvalitet, og det bør du ikke utsette til en annen dag.

"Jeg må trene i dag fordi jeg ikke vet når jeg får tid neste gang". 

Ofte er det lett å utsette treningen, du kan jo likegreit gjøre det i morgen eller en annen dag. Men om du har en travel hverdag er dette et sjansespill. Trener du ikke når du faktisk har satt av tid i timeplanen din, så er sjansen stor for at du ender med at det ikke blir noe av den treningsøkten overhodet. Heller ikke senere.

"Jeg må trene i dag for å styrke selvdisiplinen". 

Å trene regelmessig krever ofte litt selvdisiplin. Nyere forskning viser at selvdisiplinen faktisk er som en muskel, men i motsetning til en vanlig muskel sitter "selvdisiplinmuskelen" i hjernen. Den blir sterkere ved trening, og måten du trener den på er å bruke den. Jo oftere du kommer deg på trening når du skal, jo sterkere blir selvdisiplinen, og jo større er sjansen for at du får det til også neste gang. Hver gang du hopper over eller utsetter en planlagt treningsøkt, svekker du derimot selvdisiplinen.


Ønsker du jevnlig påfyll av kunnskap og inspirasjon?


Gnistbloggen oppdateres hver uke!


Klikk her for å få beskjed på mail når det legges ut et nytt innlegg